RCS&RDS a propus Antena să retransmită posturile sale într-un pachet plătit separat de abonaţi

RCS&RDS a propus Antena TV Group-Intact Group să retransmită pe platforma digitală Digi televiziunile Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV şi Gsp TV într-un pachet separat, pentru care abonaţii care doresc să le vizioneze să plătească un abonament diferit de cel plătit pentru restul posturilor.
Economica.net - joi, 26 apr. 2012, 12:13
RCS&RDS a propus Antena să retransmită posturile sale într-un pachet plătit separat de abonaţi

Mihai Dinei, membru în Consiliul de Administraţie al RCS&RDS, a declarat, joi, în şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) că reprezentanţii companiei de telecomunicaţii au făcut o nouă propunere grupului Antena pentru retransmisia televiziunilor sale pe platforma digitală Digi.

„A fost o întâlnire ieri (miercuri, n.r.) în care, pentru a veni în sprijinul abonaţilor, am cerut din partea Antenei TV Group să ne comunice un tarif pentru pachetul Antena, astfel încât orice abonat care doreşte să aibă pachetul de programe Antena prin DTH să poată achiziţiona acel pachet la tariful pe care-l vor propune dânşii (Antena TV Group – Intact, n.r.)”, a spus Mihai Dinei.

El a precizat însă că Antena TV Group – grupul Intact a refuzat noua propunere a RCS&RDS.

„Din nefericire, nu s-a putut finaliza cu succes o astfel de negociere, întrucât dânşii (Antena TV Group – Intact, n.r.) apreciază că ar trebui transmis în pachetul de bază (de pe platforma Digi, n.r.) şi noi ar trebui să suportăm toate costurile pentru această distribuţie. În condiţiile în care dânşii au cerut o anumită sumă de bani (circa 7 milioane de euro, n.r.), am făcut o propunere, credem, extrem de onestă şi pentru dânşii şi pentru abonaţi, astfel încât cine îşi doreşte acest pachet să poată achiziţiona pachetul respectiv în schimbul plăţii unui tarif suplimentar bineînţeles”, a mai spus Mihai Dinei.

Dacă Antena TV Group – Intact Media Group ar accepta noua propunere a RCS&RDS, televiziunile Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV şi Gsp TV ar fi incluse într-un pachet separat, aşa cum este pachetul HBO, pentru care persoanele care doresc să îl recepţioneze trebuie să plătească un tarif suplimentar faţă de abonamentul clasic.

RCS&RDS a scos televiziunile Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV de pe platforma sa de satelit Digi, în noaptea de 19 spre 20 aprilie.

Într-un comunicat remis MEDIAFAX în 20 aprilie, RCS&RDS a anunţat că nu mai difuzează Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV pe platforma de satelit Digi, întrucât compania de telecomunicaţii nu mai poate accepta să plătească peste 7 milioane de euro pe an, sumă care ar fi fost solicitată de Antena TV Group pentru difuzarea prin satelit a acestor televiziuni.

Totodată, RCS&RDS a precizat, în comunicat, că Antena TV Group a declarat libere la retransmisie televiziunile sale, fără condiţionări tehnice sau financiare, fapt pentru care, pentru cablu, distribuitorii au dreptul şi obligaţia de a transmite gratuit aceste posturi, însă pentru satelit au dreptul, nu şi obligaţia să le retransmită.

În schimb, Intact Media Group a afirmat în 20 aprilie, într-un comunicat, că RCS&RDS a retras de pe platforma proprie DTH, în mod abuziv, Antena 1 şi Antena 3, acuzând, totodată, compania de telecomunicaţii de rea credinţă. Potrivit comunicatului Antena, RCS&RDS a refuzat să încheie un acord cu grupul media, motivând că televiziunile în cauză au fost declarate libere la retransmisie.

„Obligativitatea retransmisiei posturilor listate must carry este valabilă doar în reţelele de cablu. Conform prevederilor art. 82 alin. 1 din Legea audiovizualului şi art. 13 alin. 3 din Decizia CNA nr. 72/2012, principiul must carry nu se aplică pentru reţelele de satelit, retransmisia în acest caz făcându-se în baza unui acord comercial între radiodifuzori şi distribuitori. Compania de cablu demonstrează astfel că nu cunoaşte Legea audiovizualului, pretinzând Grupului Intact să îşi distribuie conţinutul posturilor TV în regim de gratuitate, chiar în situaţia în care există alte prevederi legale care reglementează transmisia pe satelit”, se mai spunea în comunicatul Intact.

Antena Group a pierdut aproape 15% din piaţa de distribuţie TV din România, odată cu scoaterea televiziunilor sale de pe platforma Digi a RCS&RDS, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, mai multe surse din piaţa media. Piaţa de distribuţie TV din România este estimată în prezent la circa 5,5 milioane de abonaţi (cablu şi DTH/ satelit). Dintre aceştia, RCS&RDS are circa un milion de abonaţi la platforma sa de satelit Digi, au mai spus aceleaşi surse.

Pe de altă parte, articolul 82 din Legea audiovizualului, care reglementează principiul „must carry”, nu se referă şi la platformele de satelit, ci doar la retransmisia televiziunilor prin cablu de către cablişti. Astfel, Antena 1, Antena 3 şi Euforia sunt obligatorii la retransmisie pentru cablişti doar în reţelele lor de cablu, nu şi în cele de satelit, astfel CNA nu poate impune RCS&RDS să reincludă cele trei televiziuni pe platforma de satelit Digi.

În mod repetat, în ultimul an, reprezentanţii RCS&RDS au susţinut în faţa membrilor CNA că grupul Antena pretinde societăţii de telecomunicaţii anumite sume de bani pentru retransmisia Antena 1 şi Antena 3, deşi aceste televiziuni sunt libere la retransmisie, potrivit principiului „must carry”.

În schimb, reprezentanţii Antena Group au spus în repetate rânduri că grupul nu condiţionează financiar retransmisia Antena 1 şi Antena 3.

Pe de altă parte, CNA a aplicat mai multe amenzi RCS&RDS pentru că operatorul a scos din grilă de-a lungul timpului, fără să aibă aprobarea Consiliului, mai multe televiziuni, printre care şi unele din portofoliul Antena Group.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze naturale ale Germaniei au scăzut cu 11% în 2024
Importurile de gaze naturale ale Germaniei au scăzut cu 11% în 2024
Importurile germane de gaze au scăzut anul trecut cu 11%, comparativ cu 2023, cel mai mare furnizor fiind Norvegia, în timp ce exporturile s-au înjumătăţit, arată datele publicate miercuri de......
Anthony Blinken: Ideea exprimată de Trump în legătură cu Groenlanda evident că nu este bună, dar poate chiar mai important este că nu se va produce
Anthony Blinken: Ideea exprimată de Trump în legătură cu Groenlanda evident că nu este bună, dar poate chiar mai important ...
Secretarul de stat american Antony Blinken a respins miercuri ideea anexării Groenlandei, evocată de preşedintele ales ...
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte din venituri, pentru a-și reface avuția – raport BCE
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte din venituri, pentru a-și reface avuția – ...
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte a veniturilor lor, refăcând avuţia pierdută ...
Elena Lasconi: Indiferent de data alegerilor, politicieni vechi nu vor putea să evite inevitabilul. Românii așteaptă altceva după 35 de ani
Elena Lasconi: Indiferent de data alegerilor, politicieni vechi nu vor putea să evite inevitabilul. Românii așteaptă ...
Preşedintele USR, Elena Lasconi, consideră că, indiferent de data alegerilor prezidenţiale, politicienii de la putere ...