RCS&RDS are de luat 1,5 milioane de euro de la Oltchim

Gigantul românesc de cablu şi telecom are de recuperat 1,5 milioane de euro de la Oltchim pentru împrumutul pe care i l-a acordat în luna august 2014. 
Economica.net - lun, 09 feb. 2015, 22:06
RCS&RDS are de luat 1,5 milioane de euro de la Oltchim

Suma pe care Oltchim o datorează comapniei de cablu va fi plătită până la sfârşitul anului 2016 din încasările combinatului, potrivit planului de reorganizare al combinatului vâlcean publicat de administratorii judiciari Rominsolv şi BDO Restructuring.

Împrumutul luat de la RCS&RDS a fost luat ca urmare a unui acord de asociere în participaţiune cu Oltchim ca să poată fi majorată producţia combinatului prind deschiderea secţiei de oxoalcooli.

Oltchim are datorii totale de 800 de milioane de euro, din care 50 de milioane de euro sunt acumulate de la intrarea în insolvenţă, acum doi ani. Pe lângă RCS&RDS, datorii acumulate din 2012 mai sunt la furnizori, pentru abur tehnologic, la salariaţi şi la Fisc.

Statul a dorit să privatizeze Oltchim, însă niciun investitor nu a depus vreo ofertă pentru preluarea fabricii. Declaraţii de intenţie ale unor firme chineze, turceşti sau româneşti au fost, ca şi mai multe termene până la care s-a aşteptat o ofertă fermă, ultimul fiind în 12 decembrie 2014, dar nimic nu s-a concretizat.

În acest moment, privatizarea Oltchim se consideră încheiată, fabrica nu va mai fi scoasă la vânzare pentru o perioadă de trei ani, cât durează implementarea planului de reorganizare.
Potrivit acestui plan, activele viabile ale Oltchim vor fi reunite într-un SPV. Datoriile negarantate vor rămâne pe vechiul Oltchim şi, cel mai probabil, recuperarea lor se va face doar într-o măsură foarte mică.

Până la data aprobării planului de reorganizare, în 7 martie 2015, activitatea Oltchim va continua în forma actuală, necesarul de cash al societăţii urmând să fie asigurat din credite-furnizor, precum şi din eliminarea unor costuri actuale cum ar fi plata energiei şi a aburului prin terţi. Conducerea societăţii urmăreşte să ajungă direct la producător pentru plata acestor utilităţi.

Disponibilizările, dacă vor mai exista, se vor face cu plata salarilor compensatorii conform contractului de muncă.

Te-ar mai putea interesa și
Raport asupra interesului investitorilor în achiziționarea unei afaceri în 2025
Raport asupra interesului investitorilor în achiziționarea unei afaceri în 2025
Cabinetul de consultanță în vânzări de afaceri Transfer Business a realizat o analiză asupra profilului investitorilor înscriși în baza de date a celor care caută să achiziționeze o......
Circulația oilor și caprelor din România către alte state membre, interzisă până la 30 septembrie. Din Bihor nu mai au voie să iasă animale vii
Circulația oilor și caprelor din România către alte state membre, interzisă până la 30 septembrie. Din Bihor nu mai ...
Din cauza pestei rumegătoarelor mici, Comisia Europeană a prelungit cu aproape trei luni, până la 30 septembrie 2025, ...
Europenii au renunțat la ideea de a interzice importul de gaze lichefiate rusești
Europenii au renunțat la ideea de a interzice importul de gaze lichefiate rusești
Oficialii europeni au renunțat la ideea de a include o interzicere a importurilor de gaze lichefiate rusești în următoarele ...
He Xiaopeng, un soi de Musk chinez, deține Xpeng, și se luptă pentru poziția a șaptea sau a opta în China
He Xiaopeng, un soi de Musk chinez, deține Xpeng, și se luptă pentru poziția a șaptea sau a opta în China
He Xiaopeng, cofondatorul producătorului chinez de vehicule electrice Xpeng, afirmă că numărul de astfel de autoturisme ...