RCS & RDS susţine că pretenţiile sunt „neîntemeiate şi abuzive” şi contraatacă, solicitând la rândul său despăgubiri de 1 milion de euro de la Yolt Services, sumă care reprezintă contravaloarea neachitată a unor servicii furnizate fostei filiale din Cehia de către operatorul de telecomunicaţii după data vânzării.
„Reclamantul îşi întemeiază cererea pe contractul de vânzare-cumpărare încheiat între RCS&RDS si Lufusions s.r.o., o filială a Grupului Lama Energy din Republica Cehă, prin care RCS&RDS a vândut, în aprilie 2015, către Lufusions s.r.o. întreaga participaţie in filiala pe care o deţinea în Republica Cehă”, se arată într-un raport al Digi Communications, compania-mamă a RCS & RDS.
Totodată, RCS & RDS s-a angajat faţă de Lufusions la plata unor despăgubiri în legătură cu activitatea societăţii vândute, cu privire la anumite tipuri de pretenţii, precum cele fiscale sau decurgând din drepturi de proprietate intelectuală.
Potrivit companiei româneşti, fosta filială din Cehia a suferit, după vânzare, „o serie de schimbări societare, inclusiv diverse fuziuni şi dezmembrări”, care au rezultat în încetarea activităţilor efective pe care le derula anterior contractului de vânzare-cumpărare. Astfel, societatea a devenit inactivă şi a fost redenumită în Yolt Services.
RCS & RDS este de părere că „schimbările care au avut loc după vânzare au viciat în mod grav obligaţia de despăgubire” acordată prin contractul de vânzare-cumpărare.
„În cererea de chemare în judecată depusă la (Curtea de Abritraj de la Viena), Yolt Services s.r.o. pretinde plata de către RCS&RDS a aproximativ 4,5 milioane euro împreună cu dobânda de întârziere acumulată (…) Considerăm că reclamantul nu are capacitatea procesuală activă, şi că aceste pretenţii sunt neîntemeiate şi abuzive, în timp ce unele dintre ele sunt fie prescrise sau nu îndeplinesc condiţiile pentru despagubiri rezultând din contract”, notează compania românescă. De asemenea, operatorul telecom a depus o cerere reconvenţională împotriva cehilor prin care solicită plata a un milion de euro.
Procedura de la Curtea de Arbitraj de la Viena este într-o etapă preliminară, precizează compania.