RCS & RDS, despre distribuţia de energie: Monopolul nu poate fi impus prin lege. Vom face toate demersurile legale

RCS & RDS va urma toate demersurile legale pentru a deveni distribuitor de energie, a declarat miercuri Valentin Popoviciu, vicepreşedinte al companiei. Gigantul telecom consideră că Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a greşit atunci când a respins solicitarea RCS & RDS pentru licenţe de distribuţie de energie electrică, refuz motivat printr-o "interpretare" a legii considerată incorectă de companie.
Economica.net - mie, 21 oct. 2015, 13:12
RCS & RDS, despre distribuţia de energie: Monopolul nu poate fi impus prin lege. Vom face toate demersurile legale

„Am solicitat licenţă ANRE în două zone pilot (Oradea şi o altă zonă din ţară – n.r.). În interpretarea altor operatori şi a ANRE, legea nu permite, în interpretarea noastră legea permite (…) O să parcurgem toţi paşii necesari astfel încât să obţinem legal posibilitatea de a oferi servicii de distribuţie a energiei electrice. Noi credem că legea şi Constituţia ne permit să dezvoltăm şi să operăm în mod legal reţele de distribuţie de energie”, a declarat Popoviciu, prezent la o conferinţă în care RCS & RDS a marcat lansarea serviciilor 4G ale Digi Mobil.

Compania consideră că, în prezent, distribuţia de energie din România nu a evoluat odată cu vremurile şi este ineficientă, în condiţiile în care distribuţia reprezintă 35-40% din preţul plătit de consumatori.

„Legea energiei îţi permite să faci reţele de distribuţie. Vorbeşte de «monopol natural». Autoritatea vine şi spune «vorbim de un monopol stabilit prin lege». Nu, monopolul nu este stabilit prin lege. Este monopol natural, «natural» înseamnă o stare a pieţei”, a explicat Popoviciu.

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a desfiinţat, în luna mai, demersul RCS & RDS de a dezvolta o reţea de distribuţie de energie electrică în Oradea, afirmând că, conform legii, un astfel de proiect nu este posibil în prezent.

„În România, nu poate exista decât un singur concesionar al serviciului de distribuţie de energie pe regiuni, altfel nu ar mai putea exista piaţă reglementată şi s-ar produce şi dezechilibre majore pe piaţa de echilibrare (componentă a pieţei de energie aflată în coordonarea Transelectrica, ce are ca scop corelarea cererii şi a ofertei din domeniu şi corectarea disfuncţionalităţilor pieţei – n.r.). Înfiinţarea unei reţele de distribuţie regionale care să deservească populaţia şi firmele are nevoie de o autorizaţie de înfiinţare de la Ministerul Energiei. Or, aşa ceva nu se poate da. România este încă o piaţă reglementată şi, în aceste condiţii, are reguli clare. Legea Energiei prevede existenţa unui singur distribuitor pe regiuni”, a explicat atunci Havrileţ.

În primăvară, Consiliul Local Oradea a aprobat asocierea cu RCS & RDS pentru realizarea şi exploatarea unei reţele de distribuţie pentru energia electrică. Parteneriatul dintre Primăria Oradea şi RCS&RDS mai prevede ca administraţia locală să încaseze 15% din profitul asocierii, dar nu mai puţin de 200.000 de euro pe an.

 Popoviciu a declarat, miercuri, că RCS & RDS are deja clienţi pe piaţa companiilor cărora le furnizează energie, iar până la sfârşitul anului şi consumatorii casnici din Oradea vor putea opta să primească energie de la compania de cablu.

„Avem deja un număr de clienţi pe piaţa de companii. Ne vom duce şi către utilizatorii rezidenţiali pe piaţa de furnizare. În curând, anul acesta, vrem să lansăm serviciul de furnizare şi către clienţii rezidenţiali. Obiectivul nostru principal este însă piaţa de distribuţie„, a spus vicepreşedintele RCS & RDS.

 În Legea Energiei Electrice şi a Gazelor Naturale din 2012, Articolul 37, se arată că distribuţia de energie electrică este „monopol natural în domeniul energiei electrice – situaţia de piaţă în care serviciul de transport şi serviciul de distribuţie a energiei electrice se asigură, fiecare în parte, de către un singur operator economic pentru utilizatorii de pe un teritoriu delimitat ”.

Distribuţia de energie electrică în Oradea este asigurată de Electrica Distribuţie Transilvania Nord.

RCS&RDS a intrat pe piaţa energiei la sfârşitul anului 2012, în segmentul de producţie, când a achiziţionat primele parcuri fotovoltaice „la cheie”. Campania de achiziţii s-a încheiat în 2013, cu cel de-al şaptelea parc solar cumpărat la Cheresig, după ce statul şi-a redus considerabil schema de sprijin prin certificate verzi puse la dispoziţia investitorilor în acest sector. La sfârşitul anului trecut, compania şi-a manifestat intenţia de a prelua Enel Distribuţie Banat, la concurenţă cu alţi ofertanţi din ţară şi străinătate. Proprietarii companiei au oprit negocierile în ultimul moment, pe fondul creşterii profitabilităţii Enel Banat.

RCS & RDS are, în România, aproape 4 milioane de clienţi pe cablu, telefonie şi internet.

Proprietarul companiei telecom este orădeanul Zoltan Teszari, unul dintre cei mai bogaţi români, creditat cu o avere cotată la aproximativ jumătate de miliard de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...