RCS & RDS: Putem ieftini distribuţia de energie cu până la 36%. Ordinele ANRE sunt ilegale şi contravin Constituţiei

Compania de cablu, internet şi telefonie RCS & RDS, care vrea să devină distribuitor de curent electric, susţine că ordinele prin care ANRE a instituit monopol teritorial pe distribuţia de energie "contravin legii şi Constituţiei". RCS & RDS estimează că, prin folosirea "noilor tehnologii", ar putea face distribuţie la un tarif de 120 de lei/MWh, cu 25-36% mai ieftin faţă de tarifele de 159,49-188,2 lei/MWh percepute în prezent de distribuitori. Având în vedere că distribuţia are o pondere de 35-40% în preţul final suportat de consumatori, scăderea tarifului de distribuţie promisă de companie ar putea reduce facturile clienţilor finali cu până la 15%, potrivit calculelor ECONOMICA.NET.
Economica.net - lun, 26 oct. 2015, 11:20
RCS & RDS: Putem ieftini distribuţia de energie cu până la 36%. Ordinele ANRE sunt ilegale şi contravin Constituţiei

„Anticipăm că, în măsura în care barierele create de către ANRE sunt ridicate, reducerile de preţ pentru consumatori vor fi substanţiale, întrucât vom oferi un tarif de distribuție prin intermediul rețelelor noastre de 120 RON/MWh față de tarifele de 159,49 până la 188,2 RON/MWh percepute de distribuitorii concesionari”, se arată într-un comunicat transmis, luni, de RCS & RDS.

Compania precizează că a cerut, luna trecută, licenţe de la ANRE pentru două proiecte pilot de distribuţie de energie situate în Oradea şi în vecinătatea Timişoarei, licenţe care nu pot fi obţinute fără acordul operatorilor de distribuţie existenţi în zonele respective.

„Întemeindu-se pe propriile ordine emise în anii 2014 şi 2015, ANRE a condiţionat eliberarea licenţelor solicitate de către companiile din grupul RCS & RDS de obţinerea acordului actualilor distribuitori din acele zone, care au incheiat contracte de concesiune a serviciului în legătură cu reţelele construite de stat”, notează compania de comunicaţii.

Astfel, RCS & RDS a depus o plângere administrativă la ANRE prin care cere revocarea ordinelor respective, pe care compania le consideră contrare legii şi constituţiei. Plângerea a fost respinsă de Autoritate fără a da motive, susţine compania.

RCS & RDS invocă de asemenea, în lupta cu ANRE, principiile concurenţei şi economiei de piaţă, şi susţine că poate construi reţele de distribuţie mai eficiente şi mai performante decât cele existente, şi astfel poate oferi un tarif mai mic petnru astfel de servicii.

Compania şi-a anunţat încă de săptămâna trecută intenţia de a lupta până la capăt pentru obţinerea licenţelor de distribuţie de energie. RCS & RDS va urma toate demersurile legale pentru a deveni distribuitor de energie, a declarat miercuri Valentin Popoviciu, vicepreşedinte al companiei.

„Am solicitat licenţă ANRE în două zone pilot. În interpretarea altor operatori şi a ANRE, legea nu permite, în interpretarea noastră, legea permite. O să parcurgem toţi paşii necesari astfel încât să obţinem legal posibilitatea de a oferi servicii de distribuţie a energiei electrice. Noi credem că legea şi Constituţia ne permit să dezvoltăm şi să operăm în mod legal reţele de distribuţie de energie”, a declarat Popoviciu.

În primăvară, Consiliul Local Oradea a aprobat asocierea cu RCS & RDS pentru realizarea şi exploatarea unei reţele de distribuţie pentru energia electrică. Parteneriatul dintre Primăria Oradea şi RCS&RDS mai prevede ca administraţia locală să încaseze 15% din profitul asocierii, dar nu mai puţin de 200.000 de euro pe an.

Popoviciu a mai spus, miercuri, că RCS & RDS are deja clienţi pe piaţa companiilor cărora le furnizează energie, iar până la sfârşitul anului şi consumatorii casnici din Oradea vor putea opta să primească energie de la compania de cablu.

„Avem deja un număr de clienţi pe piaţa de companii. Ne vom duce şi către utilizatorii rezidenţiali pe piaţa de furnizare. În curând, anul acesta, vrem să lansăm serviciul de furnizare şi către clienţii rezidenţiali. Obiectivul nostru principal este însă piaţa de distribuţie”, a spus vicepreşedintele RCS & RDS.

În Legea Energiei Electrice şi a Gazelor Naturale din 2012, Articolul 37, se arată că distribuţia de energie electrică este „monopol natural în domeniul energiei electrice – situaţia de piaţă în care serviciul de transport şi serviciul de distribuţie a energiei electrice se asigură, fiecare în parte, de către un singur operator economic pentru utilizatorii de pe un teritoriu delimitat ”.

Distribuţia de energie electrică în Oradea este asigurată de Electrica Distribuţie Transilvania Nord.

RCS&RDS a intrat pe piaţa energiei la sfârşitul anului 2012, în segmentul de producţie, când a achiziţionat primele parcuri fotovoltaice „la cheie”. Campania de achiziţii s-a încheiat în 2013, cu cel de-al şaptelea parc solar cumpărat la Cheresig, după ce statul şi-a redus considerabil schema de sprijin prin certificate verzi puse la dispoziţia investitorilor în acest sector. La sfârşitul anului trecut, compania şi-a manifestat intenţia de a prelua Enel Distribuţie Banat, la concurenţă cu alţi ofertanţi din ţară şi străinătate. Proprietarii companiei au oprit negocierile în ultimul moment, pe fondul creşterii profitabilităţii Enel Banat.

RCS & RDS are, în România, aproape 4 milioane de clienţi pe cablu, telefonie şi internet.

Proprietarul companiei telecom este orădeanul Zoltan Teszari, unul dintre cei mai bogaţi români, creditat cu o avere cotată la aproximativ jumătate de miliard de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Piraeus Bank a acordat două finanțări de 106 milioane de euro, pentru construirea a două centrale fotovoltaice în județul Dolj
Piraeus Bank a acordat două finanțări de 106 milioane de euro, pentru construirea a două centrale fotovoltaice în județul ...
Piraeus Bank S.A. (Grecia) și sucursala sa din Frankfurt au finanțat cu suma totală de 106 milioane de euro construirea unor centrale fotovoltaice de către METLEN Energy & Metals S.A. Grecia în......
România a atras două miliarde de euro prin obligațiuni verzi. Raport în premieră
România a atras două miliarde de euro prin obligațiuni verzi. Raport în premieră
România a finalizat cu succes prima etapă de finanțare sustenabilă, obținând 10,85 miliarde de lei (echivalentul a ...
Românii au primit în perioada 2019 – 2024 despăgubiri de 5 milioane de euro pentru călătoriile anulate
Românii au primit în perioada 2019 – 2024 despăgubiri de 5 milioane de euro pentru călătoriile anulate
Președintele României, Nicușor Dan, a semnat vineri, 25 iulie 2025, decretul pentru promulgarea pachetului legislativ ...
E oficial. Președintele Nicușor Dan a promulgat primele măsuri de austeritate. Care sunt și de când se aplică – Sinteză
E oficial. Președintele Nicușor Dan a promulgat primele măsuri de austeritate. Care sunt și de când se aplică – ...
Președintele României, Nicușor Dan, a semnat vineri, 25 iulie 2025, decretul pentru promulgarea pachetului legislativ ...