RCS&RDS se loveşte de peretele monopolului din energie. Legea nu îi permite să-şi facă reţea de distribuţie regională

RCS&RDS doreşte să înfiinţeze o reţea de distribuţie de energie electrică în Oradea, care să deservească inclusiv locuitorii din oraş, însă legea nu îi permite. Distribuţia de energie este monopol natural regional. Gigantul telecom se va rezuma, cel mai probabil, la a investi într-o reţea de iluminat stradal pentru beneficiarii Primăria Oradea şi Consiliul Local Oradea.
Sorin Andone - mar, 05 mai 2015, 21:04
RCS&RDS se loveşte de peretele monopolului din energie. Legea nu îi permite să-şi facă reţea de distribuţie regională

Proiectul gigantului telecom RCS&RDS de a realiza o reţea de distribuţie de energie electrică în Oradea, care să deservească inclusiv consumatorii casnici, este doar un exerciţiu de imagine, realizarea lui fiind imposibilă în prezent. O spune, fără echivoc, preşedintele ANRE, reglementatorul pieţei de energie, Niculae Havrileţ. „În România, nu poate exista decât un singur concesionar al serviciului de distribuţie de energie pe regiuni, altfel nu ar mai putea exista piaţă reglementată şi s-ar produce şi dezechilibre majore pe piaţa de echilibrare (componentă a pieţei de energie aflată în coordonarea Transelectrica, ce are ca scop corelarea cererii şi a ofertei din domeniu şi corectarea disfuncţionalităţilor pieţei – n.r.). Înfiinţarea unei reţele de distribuţie regionale care să deservească populaţia şi firmele are nevoie de o autorizaţie de înfiinţare de la Ministerul Energiei. Or, aşa ceva nu se poate da. România este încă o piaţă reglementată şi, în aceste condiţii, are reguli clare. Legea Energiei prevede existenţa unui singur distribuitor pe regiuni”, arată Havrileţ.

Săptămâna trecută, Consiliul Local Oradea a aprobat asocierea cu RCS&RDS pentru realizarea şi exploatarea unei reţele de distribuţie pentru energia electrică. Parteneriatul dintre Primăria Oradea şi RCS&RDS mai prevede ca administraţia locală să încaseze 15% din profitul asocierii, dar nu mai puţin de 200 de mii de euro pe an. De ofertă vor beneficia companiile din parcul industrial, iar în viitorul apropiat şi consumatorii casnici. Or, tocmai deservirea consumatorilor casnici este acum imposibilă, în condiţiile în care piaţa distribuţiei de energie este un monopol natural reglementat. 

În Legea Energiei Electrice şi a Gazelor Naturale din 2012, Articolul 37, se arată că distribuţia de energie electrică este „monopol natural în domeniul energiei electrice – situaţia de piaţă în care serviciul de transport şi serviciul de distribuţie a energiei electrice se asigură, fiecare în parte, de către un singur operator economic pentru utilizatorii de pe un teritoriu delimitat ”.

Distribuţia de energie electrică în Oradea este asigurată de Electrica Distribuţie Transilvania Nord. Un alt distribuitor paralel de energie pentru regiune nu poate exista, conform legii.

Tot ce poate face RCS&RDS, potrivit preşedintelui ANRE, este să facă o mini-reţea de distribuţie pentru iluminatul stradal, cum este şi cea a Luxten din Bucureşti. „Prin contract cu Primăria şi Consiliul Local, RCS&RDS poate crea o reţea mai bună decât cea din prezent pentru iluminatul strada. Nu se pune problema să construiască o reţea de distribuţie alternativă pentru toată regiunea, pentru că acolo există concesionarul Electrica”, explică Havrileţ.

Pe de altă parte, operatorul de distribuţie nu îi poate interzice accesul la reţeaua sa, în condiţiile legii, furnizorului RCS&RDS, care doreşte să vândă energie casnicilor şi firmelor.

Proiectul de asociere între Primăria Oradea şi RCS&RDS a trecut de Consiliul Local cu 20 voturi pentru și 3 abțineri. Prin acest parteneriat administraţia locală va pune la dispoziţie cinci mii de metri pătraţi de teren pentru amplasarea echipamentelor necesare reţelei de distribuţie a energiei electrice.

Fără ca RCS&RDS şi Consiliul Local să o menţioneze expres, reţeaua de distribuţie va asigura doar iluminatul stradal. Declaraţiile celor din administraţia locală şi a oficialilor companiei telecom privind deservirea pe distribuţia de energie inclusiv a casnicilor nu au acoperire în realitate.

RCS&RDS a intrat pe piaţa energiei la sfârşitul anului 2012, în segmentul de producţie, când a achiziţionat primele parcuri fotovoltaice „la cheie”. Campania de achiziţii s-a încheiat în 2013, cu cel de-al şaptelea parc solar cumpărat la Cheresig, după ce statul şi-a redus considerabil schema de sprijin prin certificate verzi puse la dispoziţia investitorilor în acest sector. La sfârşitul anului trecut, compania şi-a manifestat intenţia de a prelua Enel Distribuţie Banat, la concurenţă cu alţi ofertanţi din ţară şi străinătate. Proprietarii companiei au oprit negocierile în ultimul moment, pe fondul creşterii profitabilităţii Enel Banat.

Compania orădeană este şi furnozor de energie pe piaţa marilor clienţi industriali. De la 1 iunie, RCS&RDS şi-a exprimat intenţia de a furniza energie şi pentru consumatorii casnici.

RCS &RDS are un portofoliu de clienţi de cablu, telefonie şi internet de aproape 4 milioane de români, în toată ţara.

Proprietarul companiei telecom este orădeanul Zoltan Teszari, unul dintre cei mai bogaţi români, creditat cu o avere de circa 530 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...