RCS & RDS va împrumuta 375 milioane euro şi 1,43 miliarde lei pentru refinanţarea datoriilor. Digi Mobil a trecut pe profit

Economica.net
10 10. 2016
20151021_104120_61607400_19421000

Alte informaţii importante dezvăluite de S&P:

  • Operaţiunile de telefonie mobilă ale companiei (Digi Mobil) au trecut pe profit operaţional în trimestrul al doilea din acest an şi au o cotă de 11% pe piaţa din România per total, respectiv 23% din piaţa de abonamente mobile, acest ultim procent fiind deja cunoscut. Asta înseamnă că operaţiunile mobile ale RCS & RDS au fost pe pierdere până în primul trimestru din acest an. Drept referinţă, S&P notează că primii doi operatori mobili din România după cota de piaţă sunt Orange (36%) şi Vodafone (22%).
  • Datoriile RCS & RDS, de 659 milioane de euro, vor rămâne în linii mari aceleaşi după operaţiunea de refinanţare pregătită pentru viitorul imediat, însă ponderea obligațiilor în euro va scădea semnificativ, de la 65% la 40%, ceea ce va reduce riscul valutar la care se expune compania.
  • Profitul EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări) al RCS & RDS, pe care îl mai putem numi profit operaţional sau profit brut, va ajunge aproape de 30% în acest an ca marjă din venituri, de la 27% în 2015. Profitabilitatea companiei a fost ajutată în principal de performanţele solide ale operaţiunilor de comunicaţii fixe ale companiei din România şi Ungaria, care şi-au majorat cu 5-7%, respectiv 10-13% numărul de clienţi în ultimul an.
  • RCS & RDS ar putea lansa un serviciu de telefonie mobilă şi în Ungaria, având în vedere că a achiziţionat deja licenţe wireless acolo. Investiţia ar fi însă semnificativă, la fel ca în România, notează agenţia de rating.
  • Analiza Standard & Poor’s nu pomeneşte nimic despre extinderea RCS & RDS pe piaţa furnizării de energie, banii investiți sau perspectivele acestei investiții.

În opinia analiştilor S&P, RCS & RDS este avantajată de poziţia solidă şi performanţele bune ale operaţiunilor din România şi Ungaria, unde se bucură de cote de piaţă semnificative, de trecerea pe profit a Digi Mobil, de reţelele „de ultimă generaţie” pe care le operează şi de diversificarea operaţiunilor.

Pe de altă parte, punctele slabe ale RCS & RDS ar fi, în opinia Standard & Poor’s, tocmai expunerea pe pieţe din Europa de Est: monedele în care îşi încasează veniturile sunt volatile, iar compania este mică faţă de giganţii globali cu care concurează şi care au mai mult spaţiu de manevră inclusiv din punct de vedere financiar.

Băncile angajate de RCS & RDS să-i găsească bani pentru rostogolirea datoriilor sunt JPMorgan, Citi, Deutsche Bank, UniCredit, Societe Generale şi ING, a scris săptămâna trecută Bloomberg, citând surse apropiate situaţiei. Operaţiunile de finanţare ar urma să fie derulate înainte de sfârşitul lunii octombrie.

RCS & RDS, grup controlat de antreprenorul Zoltan Teszari, a cochetat în ultima vreme cu diferite soluţii pentru refinanţarea datoriilor şi finanţarea investiţiilor în extinderea operaţiunilor. În luna aprilie, vicepreşedintele RCS & RDS, Valentin Popoviciu, spunea că grupul nu exclude nicio opţiune pentru atragerea de finanţare, inclusiv o nouă emisiune de obligaţiuni, împrumuturi bancare sau chiar o listare la bursă.

Compania a mai lansat în 2007 o ofertă publică iniţială, pe bursa de la Londra, însă a renunţat la plan în ultima clipă, optând în schimb pentru un împrumut bancar de peste 450 de milioane de dolari. În 2013, compania a reuşit o emisiune de obligaţiuni de 450 de milioane de euro pe pieţele internaţionale, cu maturitatea în 2020. Costurile de finanţare, fie prin împrumuturi, fie prin obligaţiuni, au scăzut semnificativ între timp.

De-a lungul timpului, împrumuturile obţinute de RCS & RDS au fost garantate cu active ale companiei, inclusiv cu veniturile viitoare din abonamente. Din 2013, principalele proiecte realizate de RCS & RDS sunt extinderea pe piaţa de telefonie mobilă, unde compania a revendicat în luna aprilie peste două milioane de abonaţi – un sfert din piaţa de abonamente mobile din România – extinderea pe piaţa furnizării de energie şi dezvoltarea propriului trust de presă.

Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 2,7 miliarde lei şi venituri de 3,3 miliarde de lei. Rezultatul exerciţiului financiar 2015 s-a constituit într-o pierdere netă de 22,9 milioane de lei, iar în bilanţul companiei figurează, la 31 decembrie 2015, datorii de 4,42 miliarde lei (aproape un miliard de euro), dar şi creanţe de 559 milioane lei şi 171,3 milioane lei în conturi.

RCS & RDS are peste 10.000 de angajaţi. Pe lângă cei 2 milioane de clienţi ai Digi Mobil, compania mai are 2 milioane de conexiuni active la internet fix şi 2,7 milioane de clienţi ai serviciilor TV.