Lista completă a blocurilor care ar putea fi reabilitate termic în 2016

Economica.net
18 03. 2016
reabilitare_48812000_26805000

Ministerul Dezvoltării regionale a aprobat Programul naţional privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, cu finanţare în acest an. În 2015, pentru reabilitarea blocurilor s-au alocat credite bugetare în valoare totală de 22,5 milioane de lei pentru 32 de localităţi din 16 judeţe ale ţării. În total, ar putea fi reabilitate 606 blocuri.

Menţionăm că, dacă un anumit bloc figurează pe lista blocurilor cuprinse în Programul naţional, nu înseamnă că va fi în mod sigur reabilitat. Aceasta întrucât 24% din investiţia necesară reabilitării este asigurată de la bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul local privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. De asemenea, totul depinde şi de Asociaţia de Proprietari, care trebuie să facă mai multe demersuri la Primărie.

Asociaţia de locatari plăteşte 20% din costul total al lucrărilor de reabilitare. Restul de 80% este asigurat de la bugetul de stat şi cel local. Procentul de 20% din totalul lucrării de reabilitare se împarte între toţi proprietarii, fiecăruia revenindu-i o cotă parte în funcţie de cota parte indiviză ce revine fiecărui proprietar.
În cazul în care asociaţia, sau unul sau mai mulţi proprietari nu îşi poate achita partea ce le revine, primăria poate prelua parţial sau integral costurile şi poate decide modul în care se va recupera ulterior suma de bani.

Statul asigură 80% din costul reabilitării termice. 50% din bani vin de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Administraţiei Publice, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul naţional privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Ceilalţi 30% vin de la bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul local privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.