Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a finalizat negocierile cu Comisia Europeană pentru finanţarea prin Programul Operaţional Regional a activităţilor de creştere a eficienţei energetice a blocurilor de locuit, se arată într-un comunicat al MDRT. Memorandumul în acest sens a fost aprobat în şedinţa de guvern de ieri, 11 iulie 2012.
Bugetul schemei de finaţare este de 304 de milioane de euro, din care 150 de milioane de euro provin de la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi 154 de milioane de euro provin din contribuţia naţională (co-finanţare de la bugetul de stat, contribuţia autorităţilor publice locale şi a asociaţiilor de proprietari).
Cine şi cum primeşte finanţare
Schema de finanţare se va aplica blocurilor de locuinţe construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990, în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse din municipiile reşedinţă de judeţ (peste 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie de maximum 500 de euro).
Beneficiarii vor trebui să participe financiar la aceste lucrări printr-o cofinanţare de 40%. Restul fondurilor necesare (60%) pentru fiecare lucrare va fi asigurat din bani europeni nerambursabili din FDER şi bugetul de stat. Ratele de cofinanţare ale autorităţilor publice locale şi asociaţiilor de proprietari vor fi modulate în funcţie de proporţia în clădire a familiilor cu venituri reduse, după cum urmează:
Având în vedere faptul că programul se va închide în anul 2013, schema propusă are un caracter pilot pentru actuala perioadă de programare, experienţa acumulată putând fundamenta investiţiile în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe pentru perioada de programare 2014-2020.