„Odată ce intervine acest blocaj, investitorii vor migra spre localitățile limitrofe din județul Ilfov, cu care Bucureștiul deja concurează pe segmentul locuințelor pentru oamenii cu venituri medii și mici. Acest lucru va spori și mai mult traficul înspre și dinspre capitală – deplasarea spre locul de muncă și a copiilor spre unitățile de învățământ din București, va crește necesarul investițiilor în infrastructura de transport, ridicând totodată și nivelul de poluare din oraș. Și toate acestea în contextul în care nici investițiile publice și nici proiectele de infrastructură nu vor putea avansa, fiind, la rândul lor, victimele aceluiași PUG anulat”, subliniază Antoanela Comşa, preşedintele Consiliului Director al Asociației Investitorilor de Real Estate din România (AREI).
Comșa mai spune că primii care vor fi afectați sunt cei care vor să-și cumpere locuințe, dar și chiriașii din birouri și clienții sectorului de retail.
„Blocarea completă a investițiilor imobiliare din București vine în contextul în care Capitala înregistrează un deficit important de locuințe, în contrapondere cu o cerere susținută, iar ritmul construcțiilor a încetinit deja pe fondul provocărilor economice actuale. Contextul urbanistic actual, lipsa PUZ-urilor de sector urmată acum de o decizie de anulare a PUG va limita și mai mult oferta de spații noi de locuit. Oamenii vor suporta astfel creșterea prețurilor la locuințe și chirii într-un moment economic extrem de dificil, iar calitatea vieții va avea de suferit, pentru că pe piață rămâne un fond locativ vechi, cu clădiri cu o amprentă de carbon mare”, adaugă Comșa.
În plus, nici Primăriile de sector nu vor mai încasa 0,5% din valoarea investiției pentru care se eliberează autorizație de construire.
Se pierde și taxa încasată de Inspectoratul de Stat în Construcții de 0,6% din investiția aferentă fiecărei dezvoltări imobiliare.
AREI consideră că desființarea în instanță a PUZ-urilor coordonatoare de sector și a Planului Urbanistic General din Capitală, în contextul în care se prefigurează o criză majoră la nivel global, poate afecta iremediabil industria imobiliară și dezvoltarea economică și socială a orașului. Asociația își exprimă speranța că autoritățile locale vor demara măsuri urgente de deblocare a situației urbanistice la nivelul Bucureștiului, astfel încât atât cei care locuiesc sau muncesc în București să nu mai plătească prețul pentru lipsa de strategie urbanistică.
În luna februarie a anului trecut, PUZ-urile coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 au fost suspendate pe o perioadă de un an, conform unor proiecte de hotărâre adoptate în şedinţa de vineri a Consiliului General al Capitalei cu 29 de voturi „pentru” şi 23 „împotrivă”.
În toamna anului trecut, PUZ-urile pentru sectoarele 3 și 6 au fost anulate definitiv, iar anul acesta, instanța a anulat și PUZ-urile sectoarelor 2, 4 și 5.
Până la realizarea unui nou Plan Urbanistic Zonal, primarul Nicușor Dan susținea că cine vrea să construiască în București, trebuie să respecte PUG-ul din 2000.
Săptămâna trecută însă, Tribunalul Bucureşti a anulat hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti prin care a fost aprobat Planul Urbanistic General al Capitalei. Decizia nu e definitivă. Nicușor Dan a declarat pentru Hotnews.ro că anularea PUG-ului în primă instanță nu are nicio consecință juridică.