Articolul ECONOMICA.NET privind taxele de raft percepute de marile lanţuri de magazine furnizorilor a avut consecinţe asupra micilor producători români. Aceştia au fost ameninţaţi că produsele lor vor fi scoase din magazine. „Sursa prin care PRO AGRO a intrat în posesia listei este externă sectorului agricol şi eronat s-a interpretat că ar fi din rândul producătorilor. Din informaţiile noastre ar exista repercusiuni în relaţiile comerciale cu supermarketurile, lucru care este incorect. Acestea sunt motivele pentru care vă solicitam sa retrageţi lista „, a declarat pentru ECONOMICA.NET Florin Bercu, director Pro AGRO.
EXCLUSIV: Lista cu taxele de raft cerute de magazine pentru legumele şi fructele româneşti
ECONOMICA.NET a solicitat un punct de vedere pe această temă Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România – AMRCR.
„Referitor strict la faptul că au fost ameninţaţi cu delistarea, aşteptăm mai multe elemente care să ne ajute să elucidăm dacă acestea au suport real. Utilizarea unor termeni generali gen „lanţuri de magazine”, „retaileri” etc, mai ales atunci când se formuleaza acuzaţii fară a se preciza nici măcar sursa sau pe ce se bazează nu este în folosul calităţii actului jurnalistic, ba dimpotrivă pot alimenta percepţii care se îndepărtează de realitate. Având în vedere aceste premise, AMRCR nu poate comenta în numele unor membri ai săi mai ales informaţii cu surse neprecizate”, au precizat oficialii AMRCR întrebaţi fiind de ECONOMICA.NET cum comentează afirmaţiile reprezentanţilor producătorilor agricoli potrivit cărora ar exista repercusiuni în relaţiile comerciale (delistări), în urma apariţiei listei cu taxele de raft.
Amintim că în ediţia de joi, 15 februarie, ECONOMICA.NET a scris despre cuantumul taxelor de raft percepute de marile lanţuri de magazine furnizorilor lor. Potrivit informaţiilor noastre, acestea pot ajunge până la 30% din preţul unui produs, cu implicaţii atât în preţul final plătit de consumatori cât şi în încasările agricultorilor români, care sunt tot mai mici.
În aceste condiţii, mai multe asociaţii de producători susţin modificarea legii privind comercializarea produselor alimentare (Legea nr. 321/2009) prin care se încearcă eliminarea acestor taxe de raft, prin redefinirea preţului de achiziţie al bunurilor de către comercianţi. Acesta ar urma să fie definit ca fiind preţul de producţie plus adaosul comercial
Mai mult, producătorii doresc ca pe eticheta legumelor şi fructelor să apară şi preţul cu care magazinele cumpără produsul de la poarta fermei.