Acest audit extern a fost solicitat, în luna ianuarie, de ONU, în legătură cu ‘epidemia fără precedent’ de Ebola, care a afectat 26.000 de persoane, în special din Guineea, Sierra Leone şi Liberia, şi s-a soldat, până în prezent, cu peste 10.900 de decese.
‘Există un consens puternic pe baza căruia se poate afirma că OMS nu are capacitatea şi cultura (instituţională) necesare pentru a efectua operaţiuni de urgenţă’, apreciază experţii, potrivit cărora ‘au existat lacune grave în contactele cu comunităţile locale în primele luni ale epidemiei’, relatează agenţiile internaţionale de presă.
Raportul recomandă întărirea capacităţii operaţionale a OMS, statele membre fiind invitate să creeze un fond de urgenţă şi o forţă internaţională de intervenţie sanitară care să poată fi mobilizată în timp cât mai scurt. Se sugerează, totodată, înfiinţarea unei echipe pluridisciplinare care să răspundă situaţiilor de urgenţă.
Raportul preliminar va fi discutat în cursul celei de-a 68-a reuniuni a Adunării Mondiale a Sănătăţii, care va avea loc la Geneva în perioada 18-26 mai, menţionează AFP