Reacţia Uber, după ce Guvernul a reglementat activitatea de ride-sharing: Fără deschiderea tuturor partidelor, nu ar fi fost posibil

26 06. 2019
uber_taxi_for_web_84423800_47699000

Oficialii Uber România spun că adoptarea actului normativ reprezintă un progres pentru serviciile de transport la care şi-au adus aportul cei 400.000 de români care au semnat petiţia pentru susţinerea acestui serviciu.

Redăm mai jos mesajul integral al Uber România:

„Este un pas important pentru modernizarea serviciilor de transport în România și o veste foarte bună pentru șoferii parteneri și pentru utilizatori, care au acum mai multe opțiuni – transport în comun, taxi sau servicii alternative. Apreciem dialogul avut atât cu Guvernul, cât și cu Parlamentul de-a lungul acestor luni. Fără deschiderea tuturor partidelor, această reglementare nu ar fi fost posibilă.

Ne dorim să lucrăm cu autoritățile și cu ceilalți furnizori de transport, inclusiv șoferii de taxi, pentru a reduce problemele de trafic din marile orașe, cum ar fi aglomerația, poluarea sau lipsa parcărilor.

În tot acest parcurs complicat, a contat foarte mult susținerea masivă din partea utilizatorilor. Petiția cu cele peste 400.000 de semnături adunate în doar 6 zile a arătat tuturor că românii sunt pro-inovație. Le mulțumim pentru sprijin. Angajamentul nostru este să continuăm să le oferim un serviciu sigur și de calitate”, au declarat oficiali Uber România.

Noi reguli pentru transportul în regim ride-sharing

Conform documentului, aplicaţiile de transport alternativ trebuie să fie autorizate de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, autorizaţia devenind valabilă după plata de către operator a unui tarif de autorizare de 50.000 de lei. De asemenea, transportul alternativ poate fi intermediat numai de un operator al platformei digitale autorizat în acest sens.

La rândul său, operatorul de transport alternativ va trebui să obţină o autorizaţie pentru transportul alternativ de la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române din judeţul sau municipiul Bucureşti, unde îşi are sediul sau domiciliul după caz. Autorizaţia de transport alternativ se eliberează în maximum 15 zile lucrătoare, pentru o perioadă de 3 ani, după plata de către operatorul de transport alternativ a unui tarif de 300 de lei. Autorizaţia de transport alternativ este netransmisibilă.

Autoturismele cu care se efectuează transport alternativ trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: au maxim 5 locuri, inclusiv locul conducătorului auto; au inspecţia tehnică periodică (ITP) realizată la fiecare 6 luni; la momentul cursei trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi utilizarea conform destinaţiei; deţin copia conformă a autorizaţiei pentru transportul alternativ.

Conducătorul auto care efectuează transport alternativ trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiţii: să aibă vârsta de cel puţin 21 de ani şi să deţină un certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere eliberat de ARR; să deţină permis de conducere categoria B cu o vechime de cel puţin 2 ani; din certificatul de cazier judiciar al persoanei trebuie să rezulte că aceasta nu a fost condamnată pentru infracţiuni contra siguranţei pe drumurile publice, infracţiuni privind traficul şi consumul de droguri, infracţiuni contra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale, traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale sau infracţiuni contra patrimoniului; să fie apt din punct de vedere medical şi psihologic pentru desfăşurarea activităţii de transport persoane; să nu aibă suspendată exercitarea dreptului de a conduce în ultimul an pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive sau să nu fi fost implicată în accidente rutiere soldate, din culpa sa, cu decesul sau vătămarea gravă a uneia sau mai multor persoane.