Reacţia UE la situaţia din Moldova: Solicităm dialog pentru realizarea unei majorităţi stabile

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton, şi comisarul european pentru extindere, Štefan Füle, cer grupurilor politice din Parlamentul de la Chişinău angajarea "fără întârziere" în dialog pentru realizarea unei majorităţi stabile.
Economica.net - mie, 06 mart. 2013, 06:50
Reacţia UE la situaţia din Moldova: Solicităm dialog pentru realizarea unei majorităţi stabile

„Am luat act de votul de neîncredere de astăzi al Parlmentului Republicii Moldova care produce demiterea guvernului de la Chişinău. Acest vot are loc într-un moment când Republica Moldova a făcut progrese substanţiale în procesul de liberalizare a vizelor şi era foarte aproape încheierea ambiţioaselor negocieri pentru Acordul de Asociere cu UE”, afirmă Ashton şi comisarul Füle, într-un comunicat de presă comun transmis marţi.

Cei doi înalţi oficiali UE solicită grupurilor politice şi parlamentarilor neafiliaţi din legislativul de la Chişinău „să demareze fără întârziere într-un dialog politic autentic, care să ducă la realizarea unei majorităţi puternice, stabile şi angajată în promovarea valorilor democratice şi a statului de drept, precum şi în urmărirea drumului spre asocierea politică şi integrarea economică cu UE, spre beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova”.

Guvernul moldovean condus de premierul Vlad Filat a fost demis în urma unei moţiuni de cenzură votate marţi în Parlament. Moţiunea, depusă de Partidul Comuniştilor din R.Moldova, a fost votată de 54 de parlamentari.

Potrivit Info-Prim Neo, în termen de trei zile, prim-ministrul Vlad Filat trebuie să prezinte demisia Cabinetului de miniştri.

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti urmează să se consulte cu grupurile parlamentare şi să identifice o nouă candidatură pentru funcţia de premier. Dacă parlamentarii nu acordă, după două încercări, un vot de încredere unui nou guvern, preşedintele va dizolva Parlamentul şi vor fi anunţate alegeri anticipate, mai scrie Info-Prim Neo.

Tensiunea între partidele ce fac parte din alianţa proeuropeană aflată la guvernare s-a accentuat luna trecută, precizează ProTV Chişinău, după ce liderul Partidului Democrat Marian Lupu, preşedintele Parlamentului, a solicitat demisia premierului Vlad Filat, apreciind că Guvernul se confruntă cu o gravă criză de credibilitate.

Te-ar mai putea interesa și
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) nu ar trebui să rămână......
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...