Reacția UNSAR cu privire la modificarea Legii RCA: Șoferii români își doresc să aibă dreptul să întrebe unde își pot repara mașina

08 05. 2024
trafic-masini

Astfel, întrebați dacă le-ar fi de folos, în cazul în care ar avea un accident rutier, să primească din partea asigurătorului o propunere, cu titlu informativ, cu unități service unde să își poată repara mașina, 85% dintre respondenți au răspuns afirmativ. Cercetarea sociologică a fost realizată de IRES, la solicitarea UNSAR, în primul trimestru al acestui an, pe un eșantion reprezentativ de 1.028 de respondenți, cu vârste de peste 18 ani, care conduc un autovehicul.

Aceeași cercetare sociologică arată și că majoritatea șoferilor români (56%) spun că i-ar deranja mult și foarte mult situația în care costul reparației efectuate într-un service ar fi cu mult mai mare în cazul în care aceasta s-ar realiza în baza poliței RCA, față de cazul în care acest cost ar fi suportat din bugetul personal al unui șofer.

Atât fenomenul fraudelor, cât și creșterile costurilor cu reparațiile sunt factori care conduc la creșterea daunei medii RCA, care s-a mărit cu peste 8% în 2023, ajungând la valoarea de 10.750 de lei. Toate daunele sunt, în final, plătite din primele de asigurări pe care toți deținătorii de vehicule sunt obligați să le plătească în baza legii.

În concluzie, acest sondaj relevă încă o dată faptul că șoferii români știu ce soluții sunt necesare pentru îmbunătățirea legislației actuale privind asigurarea RCA.

Asociația precizează că asigurătorii au plătit anul trecut despăgubiri record în baza polițelor RCA, în valoare de 4,2 miliarde de lei. Acestor sume li se adaugă rezerve în valoare de 2,3 miliarde de lei pentru daunele avizate (RBNS), dar și 2,35 de miliarde de lei aferente daunelor neavizate (IBNR).

 

Economica.net a prezentat pe larg și în exclusivitate modificările propuse de Parlament la Legea RCA. Deputații PSD propun ca reparația mașinilor lovite de șoferi asigurați RCA să se facă doar în service-uri cu care asigurătorul șoferului vinovat are o convenție de colaborare sau, dacă totuși păgubitul optează pentru altă unitate reparatoare, reparația să se facă doar cu acordul prealabil al asigurătorului. Aleșii social democrați mai vor și ca Entitatea de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul financiar non bancar (SAL-FIN) să capete puteri de „instanță supremă” în ceea ce privește daunele acoperite pe RCA.

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 22 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

Asigurările reprezintă un sector – cheie al economiei românești, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asiguratorii din România Membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de circa 5,2 milioane EUR în fiecare zi calendaristică.