Reacție dură a Asociației Prosumatorilor după legiferarea obligației de a se monta baterii: “Parlamentul a decis că România nu mai are nevoie de energia prosumatorilor”

Asociația Preosumatorilor arată că obligativitatea montării de baterii, decisă de Parlament pe repede-înainte și fără nicio dezbatere, are caracter retroactiv și va descuraja fenomenul apariției de noi prosumatori. “Absurditatea situatiei: prin obligarea stocarii în acumulatori, nici voi nu mai vreți energia noastră, nici noi nu prea o să mai avem nevoie de SEN”, arată Asociația.
Mihai Nicuţ - joi, 27 iun. 2024, 12:00
Reacție dură a Asociației Prosumatorilor după legiferarea obligației de a se monta baterii: “Parlamentul a decis că România nu mai are nevoie de energia prosumatorilor”

“În ultima zi de lucru a parlamentului s-a reușit să se legalizeze, cu amendamente introduse în aceeași zi, fără dezbatere și comunicare, la inițiativa PSD, două OUG-uri de mare importanță pentru prosumatori.

Practic, se legalizează două lucruri distincte:

– Descurajarea prosumatorilor din România prin obligativitatea stocării de energie.

– Aplicarea prevederilor privind stocarea si pentru prosumatorii deja aprobati, ceea ce face ca această lege să aiba un caracter retroactiv.

– Limitarea injectării în rețea a surplusului sistemelor fotovoltaice și condiționarea de stocare, care ar fi fost în sarcina operatorilor de retea”, arată un comunicat de presă emis de Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE)

“Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie așteaptă cu interes publicarea acestor legi în Monitorul Oficial pentru a le înțelege și a constata necesitatea stringentă și originea urgenței legiferării unei inițiative plecate de la o asociatie a furnizorilor și a distribuitorilor de energie din România, care ar fi comandat un studiu mai elaborat la Politehnica București, Facultatea de Energetică.

În fapt, legea aprobată în regim de urgență obligă prosumatorii să renunțe la injectarea surplusului în rețea. Stabilind un prag minim de stocare  aplicabil prosumatorilor, legea limitează exact energia verde consumabilă în sistemele de joasă și medie tensiune, pe care România s-a angajat să o producă și să o gestioneze conform tuturor tratatelor și directivelor europene agreate, pe care, astfel, le calca în picioare.

A.P.C.E. va dori să primească așa-zisul raport al Facultății de Energetică comandat de asociatia furnizorilor și a distribuitorilor, sub egida căreia partidul aflat la guvernare în coaliție (PSD+PNL) a legiferat o propunere în aceeași zi cu votarea ei în plen”, mai arată Asociația

Organizația explică faptul că obligativitatea stocării conduce la o absurditate.

“Ne aflăm într-o situație absurdă: obligativitatea impusă prosumatorilor  nu va face altceva decât să reducă și mai mult consumul din rețelele naționale, măsură care va lovi ca un bumerang atât furnizorii, cât și distribuitorii de energie din România.

Decizia obligativității stocării la prosumatorii care deja au sisteme on-grid cu invertoare dedicate nu va face decât să arate o fațetă urâtă a legiuitorului, care poate într-o bună zi să modifice orice dorește și când dorește, chiar și retroactiv, cu termen de implementare.

Suntem convinși că modul  de adoptare pe ascuns  din Parlament și conținutul noii legi va face ca prosumatorii sa realizeze  importanța asocierii pentru a-și apăra drepturile lezate acum și pe viitor intr-o asociatie care sa-i reprezinte”, mai arată Asociația.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Portretul-robot al bucureșteanului „cu fițe”. Ce au în cap românii care își cumpără case în nordul Capitalei
Portretul-robot al bucureșteanului „cu fițe”. Ce au în cap românii care își cumpără case în nordul Capitalei
Nordul bucureștiului este prima zonă din România considerată exclusivistă din punct de vedere imobiliar. O locuință aici era o realizare încă de dinainte de Revoluție. Între timp, mult mai......
Miliardarul american Warren Buffett a făcut o donație record de 5,3 miliarde de dolari în scopuri caritabile
Miliardarul american Warren Buffett a făcut o donație record de 5,3 miliarde de dolari în scopuri caritabile
Cunoscutul miliardar Warren Buffett, în vârstă de 93 de ani, a donat încă 5,3 miliarde de dolari din acțiunile companiei ...
Un tribunal din Panama i-a achitat pe toți inculpații din dosarul în care era inculpată compania de avocatură Mossack Fonseca, de la care a izbucnit celebrul scandal Panama Papers
Un tribunal din Panama i-a achitat pe toți inculpații din dosarul în care era inculpată compania de avocatură Mossack ...
Un tribunal din Panama a achitat vineri toate cele 28 de persone acuzate de spălare de bani în legătură cu cabinetul ...
Alertă de la DNSC: Domeniul polyfill.io este folosit pentru a infecta peste 100.000 de site-uri web cu cod maliţios
Alertă de la DNSC: Domeniul polyfill.io este folosit pentru a infecta peste 100.000 de site-uri web cu cod maliţios
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează că domeniul polyfill.io este folosit pentru a infecta peste ...