Reacţie în scandalul pe Centura Bucureşti: România a obţinut acordul de principiu al Comisiei Europene pentru finanţarea lucrărilor – surse
„Avem acordul Comisarului regional. Avem acordul de principiu al Comisiei Europene. Acum sunt doar părţile birocratice, care se finalizează până la sfârşitul anului”, explică surse apropiate situaţiei.
Potrivit acestora, cererea de finanţare este practic o formalitate şi pe baza ei se fac rambursările, după ce se plătesc lucrările efectuate.
În plus, mare parte din lucrările la Centura Capitalei ce urmează să fie finanţate din fonduri europene se află încă în faza de licitaţie.
„În 27 de ani Guvernul, prin CNAIR, a finalizat aproape 37% din Centura ocolitoare – 28 de kilometri din 74”, a declarat joi primarul Capitalei Gabriela Firea, cu privire la Centura Bucureşti.
Ea a amintit că din prima zi de mandat a cerut să se transfere acest obiectiv de investiţii de la CNAIR la Primărie.
„Prima dată mi s-a spus nu, pe motiv că s-ar pierde fondurile europene. Am fost la Bruxelles, era o dezinformare, Primăria Capitalei este eligibilă. Al doilea motiv inventat – că nu se pot transfera contractele în derulare sau licitaţie. Am venit cu o formulă juridică şi pentru această dezinformare – divizarea asimetrică”, a mai spus Primarul General.
De asemenea, Gabriela Firea a adăugat că până în acest moment Guvernul, prin CNAIR, nu a făcut nicio cerere de atragere de fonduri europene pentru Centura ocolitoare a municipiului Bucureşti.
„Nici măcar în ziua de azi nu avem o cerere depusă pentru atragerea de fonduri europene şi ea nici nu poate fi depusă prea curând pentru că Centura nu are cadastru, nu este în totalitate intabulată, fapt care s-a spus abia acum câteva zile. Ne-am oferit să ajutăm cu grupul de lucru de la Primăria Capitalei la realizarea cadastrului Centurii şi pentru intabulări”, a continuat edilul-şef al Capitalei.
Gabriela Firea a spus că altă dezinformare este cea că nu există posibilitatea juridică ca Municipiul Bucureşti să administreze o suprafaţă care se află pe raza Ilfovului. „Voi trimite o copie a legii 213/1998 la CNAIR şi la Guvern, legea spune negru pe alb că orice primărie poate să deţină în proprietate şi administrare bunuri, terenuri, obiective, în alte judeţe. Deţinem şi acum – staţia Glina, palatul Mogoşoaia, cartierul Henri Coandă şi altele”, a explicat primarul Capitalei.