Iată, integral, clarificare PAID:
Referitor la intepretarea publică eronată a Normei ASF 35/2016, care modifică Norma 7/2013 privind forma și clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren, PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), dorește să clarifice prevederile legislației.
Publicațiile care au tratat subiectul Normei 35/2016 au menționat că la momentul producerii unuia dintre evenimentele asigurate prin polița de asigurare obligatorie- PAD, asiguratul trebuie să plătească o „franșiză mascată”. Prima aferentă reîntregirii sumei asigurate (RSA) nu este o franșiză, ci este prima prin care asiguratul își reîntregește suma asigurată, de 10.000 sau 20.000 de euro, astfel încât în eventualitatea unui nou dezastru să poată beneficia de o despăgubire integrală în limita sumei asigurate prevazută în polița PAD.
Astfel, luand ca exemplu producerea unui eveniment în a treia lună de asigurare, care generează o daună în valoare de 2.000 de euro, asiguratul ce deține o poliță de asigurare obligatorie- PAD în valoare de 20.000 de euro (cost anual de 20 euro), în urma plății despăgubirii va rămâne asigurat pentru suma de 18.000 de euro.
Conform prevederilor Normei 7/2013, în varianta anterioară publicării Normei 35/2016, dacă asiguratul nu opta pentru reîntregirea sumei asigurate, polița rămânea valabilă în limita sumei asigurate rămase, iar în cazul unui nou eveniment pe durata valabilității politei, ar fi fost despăgubit prin polița PAD în limita a cei 18.000 euro rămași. Prin reîntregirea sumei asigurate, asiguratul are posibilitatea ca indiferent de numărul de evenimente survenite pe durata unei singure polițe, suma asigurată să fie în mod constant de 20.000 euro. În exemplul menționat, prima aferentă reîntregirii automate este de 1,5 euro. Deci, pentru a beneficia de întreaga sumă de 20.000 euro, asiguratului trebuia sa plateasca suma de 1,5 euro dacă acesta dorea reîntregirea, reîntregirea sumei asigurate fiind condiționată de efectuarea tuturor reparatiilor.
Dacă prin plata despăgubirii, pentru unul ori mai multe evenimente asigurate, se atingea suma asigurată prevazută în PAD, proprietarul era obligat să încheie o nouă asigurare obligatorie, dar numai după efectuarea tuturor reparațiilor care să satisfacă cerințele de locuit ale unei persoane sau familii.
Prin Norma 35/2016 se actualizează și completează Norma 7/2013, iar reîntregirea sumei asigurate prin PAD se face automat, în caz de daune parțiale, fără a aștepta dovada reparațiilor din partea asiguratului, iar în urma reîntregirii, PAD asigură protecția în limita sumei asigurate obligatoriu, indiferent de existența unei daune anterioare. Această primă se calculează proporțional cu despăgubirea primită și perioada rămasă de asigurare, și se reține direct din despăgubirea pe care urmează să o primească asiguratul. Prin urmare acesta nu trebuie să plătească nimic în plus, iar conform exemplului anterior suma de 1,5 euro este reținută direct din despăgubire.
„Modificarea Normei 7/2013 prin Norma 35/2016 a fost gândită exclusiv în beneficiul asiguraților, reîntregirea automată a sumei asigurate reprezentând o plasă de siguranță pentru toți asigurații, care vor beneficia de despăgubire la nivelul limitei superioare, și în eventualitatea apariției unor evenimente ulterioare, acoperite prin polița de asigurare obligatorie pentru locuințe”, a declarat Nicoleta Radu-Neacșu, Director General, PAID România.
Puteţi citi aici articolul care a generat reacţia PAID: Noi reguli pentru asigurarea obligatorie a locuinţei, de azi. Vor fi taxaţi în plus chiar cei cu casele afectate de dezastre