Reacţii dure în PNL. Ce a păţit Victoraş? Nu avem nevoie de gesturi de grandomanie

Economica.net
10 02. 2012

Preşedintele filialei Bistriţa-Năsăud a PNL, deputatul Ioan Ţintean, spune că, auzind discursul susţinut de Victor Ponta în Parlament, s-a enervat şi şi-a sunat câţiva colegi să întrebe „ce a păţit Victoraş”.

„Anumite secţiuni din discurs m-au lăsat cu nişte semne de întrebare, atunci când a spus că Guvernul va avea din partea opoziţiei susţinere pe cele 15 puncte. Acolo am stat pe moment şi m-am gândit ce vrea să spună. Apoi am ajuns la concluzia că e greşit în a spune opiniei publice că noi, USL, suntem numai împotrivă, că gândim împotriva poporului român. Nu m-am temut că se rupe USL fiindcă nu cred că Victor Ponta şi Crin Antonescu se vor despărţi într-o perioadă mai mică de o legislatură. În prima fază, m-am enervat şi am dat nişte telefoane şi am întrebat «ce-a păţit Victoraş»? Ideea de fond e că Victor Ponta a dorit să arate opiniei publice că nu suntem mereu împotrivă. Am vorbit cu unii colegi şi am înţeles acest lucru”, a declarat Ioan Ţintean, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, Victor Ponta îşi asuma „doza lui de relaxare şi de independenţă şi pe vremea lui Ion Iliescu”.

„A fost criticat şi ameninţat de multe ori de Ion Iliescu şi de Năstase fiindcă a ieşit din marjele de exprimare politică. Personal, nu pot spune că Victor Ponta a depăşit limitele de înţelegere din interiorul USL. Crin Antonescu a spus foarte clar că au avut o discuţie şi s-au lămurit şi a fost făcută precizarea care mi-a plăcut şi mie, că stilistic există momente când nu se suprapun. Cert este că această construcţie (USL –n.r.) eu o văd serioasă. Nu ne gândim să stricăm această construcţie serioasă care trebuie să meargă mai departe. Nu se poate să ne destrămăm acum şi să ne luăm după caii putere din partidele noastre”, a declarat Ioan Ţintean.

Liderul PNL Mureş, deputatul Ciprian Dobre, a declarat şi el că discursul lui Victor Ponta a avut „un ton colocvial” şi că nu vede ce câştigă USL dacă unul din liderii săi este „colocvial” cu un „premier nelegitim”. Potrivit acestuia, discursul a reprezentat „o surpriză pentru toată lumea”, mai ales că acesta „a uitat” să menţioneze alegerile anticipate, pe care le cere opoziţia.

Preşedintele PNL Bihor, senatorul Cornel Popa, a spus, la rîndul său, că opoziţia nu are nevoie „de gesturi de grandomanie din partea niciunui lider, de la Bucureşti sau din judeţe”.

„Eu aş vrea şi acum să fac un apel la calm şi înţelepciune, pentru că nicio glisare a unuia sau altuia dintre noi, căci fiecare mai poate şi să greşească, nu trebuie să ducă la o ruptură a USL”, a spus Popa.

De la Cluj, preşedintele PNL, senatorul Marius Nicoară, susţine că discursul lui Victor Ponta din Parlament a fost „blând” şi trebuia să fie „ceva mai critic”, însă acesta nu este un motiv pentru o ruptură a USL.

În schimb, preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, afirmă că Victor Ponta a greşit participând la şedinţa de joi a Parlamentului. „Aş fi ipocrit dacă nu aş recunoaşte că am fost surprins când i-am văzut în sală pe domnii Victor Ponta şi Ilie Sârbu, în situaţia în care hotărâsem că noi, USL, nu participăm la şedinţă. Eu nu fac un capăt de lume din gestul şi discursul domnului Ponta, dar îmi exprim părerea că a greşit. Însă cine, oare, nu greşeşte niciodată? Din când în când, fiecăruia ne mai vine rândul şi la a greşi”, a declarat Robu, potrivit Mediafax.

„Ideea cu susţinerea condiţionată de către USL a Guvernului este, evident, o poveste. Este prea târziu ca noi să mai putem susţine ceva ce emană de la Traian Băsescu. Până una-alta, USL sesizează Curtea Constituţională, cerând declararea acestui Guvern ca fiind nelegitim, date fiind încălcările de regulamente de funcţionare ale comisiilor parlamentare în procesul de audiere şi avizare a candidaţilor de miniştri. Este evident pentru oricine cu un minim bun simţ că un aviz dat în lipsă de cvorum n-are cum să fie valid. Oricum, în opinia mea, construcţia politică numită USL nu poate fi demolată doar din atâta lucru”, a adăugat Nicolae Robu.

Liderul PSD, Victor Ponta, a susţinut, joi, în plen, un discurs amplu, care a durat aproximativ 40 de minute şi din care au lipsit accentele vehemente. Mai mult, Ponta a lăsat să se înţeleagă că opoziţia ar putea colabora politic cu viitorul premier.

Imediat după discursul lui Ponta, conducerea PNL a convocat o şedinţă ad-hoc pentru a discuta atitudinea PSD şi a preşedintelui formaţiunii social-democrate.

Ulterior, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a făcut un apel, în numele colegilor săi din conducerea partidului, la partenerii din USL, respectiv la PSD şi la PC, solicitându-le să nu uite nicio secundă cu cine se bat şi că lupta lor este împotriva regimului Traian Băsescu.