Reacţii la vestea morţii fostului preşedinte al Cehiei, Vaclav Havel
Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat că Vaclav Havel a fost una dintre personalităţile proeminente, care a marcat istoria contemporană şi că acesta, la 75 de ani, „şi-a încheiat o viaţă glorioasă”.
„Ştiam că Vaclav Havel avea dificultăţi cu sănătatea, am citit anul acesta un volum de memorii a evoluţiei sale. Dispare un om care a marcat istoria acestor ani şi care rămâne în conştiinţa publică ca mare personalitate a vremurilor noastre”, a spus Ion Iliescu.
Fostul premier Petre Roman a declarat că împreună cu Vaclav Havel făcea parte din Clubul de la Madrid, organizaţie ce cuprinde foşti premieri şi preşedinţi şi a apreciat că este foarte dureros că într-un moment în care sunt puţine repere morale „dispare unul dintre ele”.
„Am avut bucuria şi cinstea, amândoi eram în Clubul de la Madrid, organizaţie care cuprinde şi foşti prim miniştri, 80 la număr. Acum câţiva ani, Clubul de la Madrid a organizat la Praga o adunare generală a Clubului pentru a-l onora pe Vaclav Havel şi a-l susţine, pentru că era târât într-o dispută cu preşedintele Cehiei Vaclav Klaus. Într-un moment în care sunt puţine repere morale în care să credem, dispare unul dintre ele, este foarte dureros”, a spus Roman.
Vocea lui Vaclav Havel, decedat duminică la vârsta de 75 de ani, „va lipsi enorm Europei”, a declarat liderul istoric al sindicatului Solidaritatea Lech Walesa, citat de AFP.
„El a fost un mare teoretician al timpurilor noastre şi vocea sa va lipsi enorm Europei, mai ales acum, când traversează o criză serioasă”, a declarat Lech Walesa, care ca şi Havel, un fost disident, a devenit şef de stat după căderea comunismului în 1989.
„El a fost un mare orator al luptei pentru libertate, pentru democraţie şi pentru eliberarea de sub jugul comunismului”, a amintit fostul preşedinte al Poloniei.
Preşedintele României, Traian Băsescu, a transmis şi el un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a fostului preşedinte al Republicii Cehe, Václav Havel, pe www.presidency.ro:
„Odată cu Václav Havel s-a stins o mare conştiinţă a timpului nostru. Atât în confruntarea cu totalitarismul, cât şi în perioada construirii democraţiei, vocea sa a fost întotdeauna vocea libertăţii, o consecventă pledoarie în favoarea unicităţii persoanei umane şi a vocaţiei sale morale. Václav Havel a fost privit cu admiraţie şi speranţă de toţi cei care, în Europa Centrală şi de Est, îşi doreau căderea regimului comunist. Capacitatea sa politică de a exprima caracterul inalienabil al drepturilor omului şi aspiraţia cetăţenilor spre o societate democratică, realizând o tranziţie fără violenţă, l-a făcut să devină un simbol al raţiunii care poate înfrânge teroarea şi al curajului care ştie să depăşească teama. Prezenţa preşedintelui Havel în România a fost un semn de preţuire, de susţinere şi încredere în potenţialul românilor de a construi împreună o societate liberă, solidară şi democratică. Opera sa de scriitor şi reflecţia sa de om de stat rămân pentru noi şi generaţiile viitoare o întrupare fără egal a spiritului civic european”, a declarat Traian Băsescu.