Investitorii: Succesorul lui Boc trebuie să-şi înceapă treaba repede, transparent şi convingător
„Schimbarea premierului şi a Guvernului în general provoacă o perioadă de incertitudini, care este de obicei sancţionată de investitori, pentru că amână cu multe luni luarea sau măsurilor pe care economia le cere, sau aplicarea măsurilor deja decise. Ar putea fi cu atât mai rău, cu cât 2012 este deja un an electoral. Oricum clarificările privind programele guvernului de după alegeri vor dura ceva timp. Dacă clarificările ar începe încă de pe acum, ar însemna că se pierde şi mai mult timp“, crede Cristian Fäder, directorul pentru Romania al companiei olandezede investiţii Middle Europe Investments (MEI).
Efectele economice importante se vor vedea abia după alegeri, a adăugat Cristian Fäder, care administrează fondul Roemenie en Bulgarije Fund, cu active de circa 20 de milioane de euro
Pe de altă parte, demisia premierului Boc „este binevenită. Era nevoie de forţe proasptete, chiar dacă vor avea aceeaşi culoare politică. Iar piaţa nu va suferi decât cel mult două luni de întârziere a celei mai apropiate oferte publice de acţiuni, a Transelectrica“, spune Iulian Panait, preşedintele societăţii de consultanţă KTD Invest, care contează şi el pe păstrarea coaliţie actuale de la putere.
„Indiferent cine îi va lua locul, va trebui să aibă o viziune clară şi transparentă despre ce vrea să facă. În general investitorii nu reacţionează bine la imprevizibil. Este drept, însă, demisia premierului nu este o surpriză mare, iar scăderile de la bursă erau deja în cărţi, din cauza circumstanţelor externe“, observă Valerian Ionescu şeful departamentului de tranzacţii pe piaţa de capital de la BCR.
Azi dimineaţă premierul Emil Boc şi-a anunţat demisia. Premier interminar a fost desemnat fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.