”Experimentul nuclear al Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) este un act extrem de reretabil”, a menţionat Yukiya Amano într-un comunicat citat de Agerpres.
La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut comunităţii internaţionale să reacţioneze ‘cu cea mai mare fermitate’ după noul test nuclear realizat duminică de Phenian, care în opinia sa aduce ‘atingere păcii şi securităţii’.
”Preşedintele Republicii cere membrilor Consiliului de Securitate al ONU să reacţioneze rapid la această nouă încălcare a dreptului internaţional de către Coreea de Nord. El doreşte, de asemenea, o reacţie unită şi clară a Uniunii Europene”, indică un comunicat al Palatului Elysee.
Suedia, în prezent membră a Consiliului de Securitate al ONU, a declarat că noul test nuclear efectuat de Phenian reprezintă ‘o evoluţie către mai rău’, care periclitează pacea şi stabilitatea internaţionale.
Şi Norvegia i-a solicitat comunităţii internaţionale să reacţioneze ferm anunţul Phenianului conform căruia a testat duminică o bombă cu hidrogen. Ministrul de externe norvegian Borge Brende a estimat că acest tip de arme nucleare ar avea efecte dezastruoase în cazul în care ar fi desfăşurate.
Phenianul a anunţat că a testat duminică o bombă cu hidrogen. Postul public de televiziune nord-coreean a afirmat că testul a fost un ‘succes total’. Bomba cu hidrogen poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat ferm duminică al şaselea test nuclear efectuat de Coreea de Nord, pe care o acuză că are un ‘comportament destabilizator’, transmite dpa.
”Aceasta este încă o încălcare flagrantă a numeroaselor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, printre care rezoluţia 2321 adoptată în noiembrie 2016. NATO este îngrijorată de modul de comportare destabilizator al Phenianului, ce reprezintă o ameninţare pentru securitatea regională şi internaţională”, a afirmat Stoltenberg într-un comunicat.
El a cerut regimului nord-coreean să-şi respecte obligaţiile internaţionale şi să înceteze imediat toate activităţile nucleare şi balistice actuale, într-o manieră completă, verificabilă şi ireversibilă şi să se reangajeze în dialogul cu comunitatea internaţională.
„Mesajul Uniunii Europene este clar: Republica Populară Democrată Coreeană, denumirea oficială a Coreii de Nord, trebuie să renunţe la programele sale nucleare, a armelor de distrugere în masă şi a rachetelor balistice într-o manieră completă, verificabilă şi ireversibilă, şi să înceteze imediat toate activităţile care au legătură cu aceste programe”, a insistat Mogherini.
Şefa diplomaţiei europene a cerut Coreii de Nord să se implice într-un „dialog” cu scopul de a se obţine „denuclearizarea Peninsulei Coreea” şi a menţionat că miniştrii de externe ai UE vor discuta acest subiect săptămâna viitoare, la o reuniune care se va desfăşura la Tallinn, capitala Estoniei.
Totodată, potrivit EFE, Mogherini a anunţat că luni se va întâlni cu secretarul general al Organizaţiei Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare (CTBTO), Lassina Zerbo, şi cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano.