‘Onorariul se aplică la numărul de ore prestate, cu încadrarea în valoarea estimată a contractului de 1.800.000 lei fără TVA, echivalent a circa 400.000 de euro. Procesul de selecţie a fost finalizat prin încheierea contractului de servicii juridice cu nr. RUEC SNN 589/13.05.2014, cu durata până la 31.12.2014’, se arată în document.
Pentru acest contract, Nuclearelectrica a trimis invitaţii de participare unui număr de opt firme de consultanţă şi avocatură, specializate în sectorul energetic.
‘În urma transmiterii invitaţiilor de participare la cele opt firme, în data de 30.04.2014 au depus oferte urmatoarele firme/consorţii specializate în servicii juridice: consorţiul DLA Piper (DLA Piper Dinu SCA – DLA Piper UK LLP – DLA Piper Wiater sp.k Polonia), lider consorţiu DLA Piper Romania (DLA Piper Dinu SCA); Schoenherr şi Asociaţii SCA pentru Asocierea Schoenherr şi Asociatii SCA -Herbert Smith Freehills LL, lider de asociere ‘Schoenherr şi Asociaţii SCA’; asocierea Peli Filip SCA – Linklaters LLP, lider de asociere Peli Filip SCA; Muşat şi Asociaţii SPARL’, se arată în documentul menţionat.
Criteriul de atribuire stabilit în documentaţie a fost ,,oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic’, pe baza factorilor de evaluare: oferta financiară (onorariu fix pe oră) – 60 puncte şi oferta tehnică – 40 puncte.
‘Având în vedere importanţa, specificul şi condiţiile necesare realizării Proiectului Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, procesul de evaluare a avut în vedere îndeplinirea cumulativă a cerinţelor din caietul de sarcini transmis firmelor ofertante, respectiv: experienţa relevantă a Ofertantului în domeniul energiei electrice în ultimii 5 ani, calculaţi de la momentul depunerii ofertelor; experienţa relevantă în prestarea de servicii juridice cu privire la structurarea şi finanţarea unor Proiecte de investiţii din domeniul energiei electrice cu o valoare mai mare de 500 milioane euro; experienţa relevantă în prestarea de servicii juridice cu privire la elaborarea şi susţinerea unor mecanisme de sprijin/scheme de ajutor de stat în domeniul energiei în faţă Comisiei
Europene (CE), în ultimii 5 ani’, se mai precizează în document.
Proiectul reactoarelor 3 şi 4 este evaluat la 6,45 miliarde de euro.
Statul român va deţine un procent de maximum 49% din compania ce va fi înfiinţată pentru lucrările la Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, conform strategiei pentru continuarea Proiectului privind cele două unităţi.
Pentru pachetul majoritar, statul român caută investitori.
La începutul lunii iulie, ministrul Economiei, Constantin Niţă, declara, într-un interviu pentru Bloomberg, că România speră să ajungă la un acord cu firma China General Nuclear Power Holding Corp. cu privire la construcţia celor două noi reactoare, cel mai târziu până în primăvara lui 2015.