Potrivit sursei citate, Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost deconectată de la Sistemul Energetic Naţional în seara zilei de 6 aprilie 2015 pentru efectuarea unor lucrări de remediere a unui sistem auxiliar aferent părţii clasice a centralei.
‘Realizarea lucrărilor şi a testelor de verificare aferente, precum şi reconectarea la Sistemul Energetic Naţional s-au desfăşurat cu respectarea procedurilor centralei şi a normelor de protecţie şi securitate, fără niciun impact advers asupra populaţiei, personalului, instalaţiilor şi mediului înconjurător’, se arată în comunicatul companiei.
Nuclearelectrica menţionează, totodată, că opririle neplanificate reprezintă acţiuni de oprire controlată a centralei pentru efectuarea unor lucrări punctuale de remediere la unele echipamente, acţiuni adiţionale programului anual de mentenanţă corectivă din cadrul opririlor planificate, a căror realizare necesită, conform procedurilor de securitate nucleară, oprirea unităţilor, scrie Agerpres.
Opririle punctuale de remediere/mentenanţă sunt incluse în bugetul anual, iar în cazul CNE Cernavodă acestea sunt de trei ori sub media actuală din industria nucleară.
În data de 26 martie, Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost oprită în mod controlat pentru executarea unor lucrări punctuale de întreţinere preventivă la sistemele aferente părţii clasice a centralei.