Reactorul 1 de la Cernavodă intră în procedura de revizie completă de 30 de ani. Va fi oprit mai mult de un an
Din acest an, Unitatea 1 de la Cernavodă intră în procesul de recondiţionare generală de 30 de ani de la construcţie, proces care, odată terminat, va permite extinderea duratei de viaţă a reactorului cu încă 25 de ani. Procedura, denumită tehnic refurbişare, presupune studii, analize, evaluări ale stării componentelor, definirea volumului de lucrări, încheierea de contracte pentru proiectare, procurare şi execuţie şi asigurarea finanţării necesare.
În 2023 – 2024, refurbişarea ar trebui să fie finalizată.
Informaţia privind apare într-un proiect de OUG al Ministerului Economiei ce vizează alocarea de fonduri suplimentare pentru Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat(ISCIR). “Începand cu anul 2016 unitatea 1 trebuie să se pregatească de refurbişarea de 30 de ani (de la construcţie), iar intenţia Guvernului României este de a demara lucrările de construcţie a unităţilor 3 şi 4 ce vor conduce automat şi la o creştere semnificativă a volumului activităţilor efectuate de ISCIR. Nu încape îndoială că nu se poate continua fără o mărire substanţială a capacităţii umane în domeniul nuclear al ISCIR. Totodată este necesară reînfiinţarea biroului ISCIR din cadrul complexului nuclear de la Cernavodă şi instruirea de specialişti în domeniul nucleară”, se arată în documentul citat.
Potrivit unor oficiali din Nuclearelectrica, tot procesul de refurbişare va costa 1–1,5 miliarde de dolari şi va fi finalizat în 2021–2022. “Pe perioada efectuării lucrărilor propriu-zise, Unitatea 1 va fi oprită complet, cel puţin un an – un an şi jumătate. Vorbim de retubări, de înlocuiri de alte diferite piese, e un proces lung şi elaborat. Câştigul este că, după aceea, vom produce energie cu Reactorul 1 încă 25 de ani. Banii pentru această recondiţionare pot veni din surse proprii şi din împrumuturi”, au precizat sursele. Potrivit acestora, toate lucrările se vor face sub supravegherea canadienilor de la Candu Energy Inc., cei care au implementat în România tehnologia celor două reactoare de la Cernavodă.
Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica, aduce precizări suplimentare: „Noi suntem acum în proces de analiză a datelor privind această refurbişare, prin care vrem să ştim tot ce este nevoie să facem, cum să facem şi de ce avem nevoie. Estimăm că această analiză o vom termina la anul, iar în 2018 să putem să dăm comenzile pentru piesele se schimb necesare. Procesul de refurbişare va fi terminat cel mai devreme în 2023”. Lulache aduce în discuţie şi problema banilor. Astfel, Nuclearelectrica intenţionează ca, din cei 1-1,5 miliarde de dolari, cât ar urma să coste acest proces, 30-40% să fie contribuţie proprie, restul urmând să fie împrumuturi pe termen lung şi foarte lung. „Punem, deja de ceva timp, ban pe ban pentru finanţarea acestui proces atât de important, care ne permite să dublăm durata de viaţă a reactorului. Avem conturi la mai multe bănci, rezerve pe care le pregătim pentru Unitatea 1”, explică Lulache.
Durata de viaţă a unui reactor nuclear de la Cernavodă este de 25-27 de ani. Unitatea 1 a fost pusă în funcţiune în 1996.
În prezent, Nuclearelectrica funcţionează cu două reactoare. Unitatea 2 a fost pusă în funcţiune în 2007. Compania de stat vrea să construiască alte două unităţi, investiţie evaluată la peste 6 miliarde de euro, având negocieri în acest sens cu mai multe companii chineze.
Nuclearelectrica acoperă aproximativ 18% din consumul anual de energie al României. Pe perioada opririi Unităţii 1, România va fi privată de circa 5 TWh, cât este producţia anuală a unui reactor. Penuria de energie în bandă ar putea fi acoperită de pornirea unor grupuri termo, dacă acestea vor mai fi în funcţiune până atunci.
Revizie multianuală a Unităţii 1, în mai 2016. Reactorul va fi oprit 50 de zile
În luna mai a acestui an, Nuclearelectrica va efectua revizia generală a Unităţii 1 de la Cernavodă. Aceasta presupune, printre altele, înlocuirea unor piese de la generator şi va dura 52 de zile, adică se prelungeşte şi în iunie. În această perioadă, Unitatea 1 va fi oprită.