Reactorul 2 de la Cernavodă a revenit la putere nominală

Economica.net
26 03. 2018
cernavoda_7695958686_32203300

”Pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 CNE Cernavodă a fost conectată la Sistemul Energetic Naţional şi a funcţionat la o putere de aproximativ 300 MW”, informează compania.

Oficialii societăţii spun că aceste manevre operaţionale sunt normale şi fac parte din activitatea operaţională, scrie News.ro.

”Reducerile de putere nu au niciun impact asupra securitatii nucleare sau operării reactorului, întrucât acesta rămâne conectat la Sistemul Energetic Naţional (SEN) şi funcţionează normal, cu îndeplinirea tuturor funcţiilor de securitate nucleară”, adaugă reprezentanţii Nuclearelectrica.

Ei subliniază că reducerea de putere a Unităţii 2 şi lucrările de remediere nu au avut impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, acestea fiind realizate în funcţie de specificaţiile şi procedurile centralei.

Compania a anunţat duminică seara că puterea Unităţii 2 a centralei va fi redusă la 55% (aproximativ 300 MW), după ce în urmă cu câteva ore societatea a informat că a oprit controlat Unitatea 1 din cauza unei defecţiuni.

De asemenea, reactorul 1 a fost oprit.

”Nuclearelectrica anunţă că Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost oprită controlat în dimineaţa zilei de 25 martie 2018, ora 09:20. Decizia de a opri controlat Unitatea 1 CNE Cernavoda a fost determinată de apariţia unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar acţionarea în conformitate cu proiectul centralei conduce la necesitatea opririi controlate”, se arată într-un alt comunicat.

Specialiştii centralei analizează cauza, iar Unitatea 1 va fi repornită imediat ce lucrările de remediere vor fi finalizate, potrivit companiei.

Nuclearelectrica a raportat pentru anul trecut un profit net de 303 milioane lei, mai mare cu 172% faţă de anul anterior.

Veniturile din exploatare au urcat cu 15% anul trecut, la 1,93 miliarde lei.

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participaţie de 82,49%.