Reactorul 2 a intrat în programul de oprire planificată în data de 6 mai 2017 în vederea efectuării lucrărilor de mentenanţă planificate, realizate o dată la doi ani pentru fiecare unitate. În perioada opririi planificate s-au efectuat peste 10.000 de activităţi’, se arată în document.
Printre activităţi se află: Programul de întreţinere preventivă şi corectivă, Programul de inspecţii, Programul de testare pe perioada opririlor planificate, conform cerinţelor Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, care se poate efectua numai cu centrala oprită şi Programul de implementare a modificărilor de proiect pe anumite sisteme, echipamente sau componente.
‘Toate obiectivele opririi planificate au fost realizate în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă. Anterior intrării în programul de oprire planificată, Unitatea 2 CNE Cernavodă a funcţionat continuu de la ultima oprire planificată din anul 2015, timp de 704 zile, ceea ce reprezintă o performanţă în industria nucleară, performanţă asociată profesionalismului personalului şi calităţii programelor şi proceselor centralei’, precizează sursa citată.
De asemenea, conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), România, prin cele două unităţi în operare de la CNE Cernavodă, ocupă primul loc dintr-un total de 454 unităţi nucleare din 30 de ţări, cu un factor de capacitate mediat pe ultimii trei ani de 94%, şi primul loc dintr-un total de 566 unităţi nucleare din 32 de ţări, cu un factor de capacitate de la punerea în funcţiune până la sfârşitul anului 2016 de 91,9%.