Reactorul nuclear nr. 5 de la Cernavodă nu va mai exista niciodată
Pe ordinea de zi a adunării acţionarilor Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) din 21 noiembrie figurează şi aprobarea sistării investiţiei la Unitatea 5 a Centralei Nuclearelectrice Vernavodă, care ar fi urmat să aibă o putere de 700 MW.
Totodată, acţionarii SNN urmează să aprobe schimbarea destinaţiei şiutilizării spaţiilor şi structurii deja utilizate, aferente Unităţii 5, pentru „alte activităţi în legătură cu exploatarea în siguranţă a Unităţilor 1 şi 2 şi, ulterior, a Unităţilor 3 şi 4, în condiţii de siguranţă şi securitate nucleară”, se spune în convocatorul AGA, trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Lucrările la Unitatea 5 sunt realizate în proporţie de numai 2,8%. În vreme ce la reactoarele 3 şi 4 s-au realizat în proporţii de 50, respectiv 15%.
Investiţia în Unitatea 5 după proiectul CANDU 700 nu mai este fezabilă, potrivit notei de fundamentare a hotărârii guvernului privind sistarea.
„Estimându-se ca dată de punere în funcţiune a Unităţii 5 anul 2025, se poate considera, că la acea dată, autorizarea va fi practic imposibilă, Uniunea Europeană neacceptând decât grupuri energetice nucleare de generaţii noi: III plus şi IV, acest proiect fiind de generaţia II plus”, se spune în documentul guvernamental.
România caută investitori pentru cele două unităţi, proiect evaluat la 6,5 miliarde de euro şi în care statul contribuie cu 84%, prin Nuclearelectrica, la compania de proiect, restul fiind împărţit cu Enel şi ArcelorMittal.