„Am propus regimului să-şi accepte în mod democratic înfrângerea (…), dar a ales calea represiunii, violenţei şi minciunii. Acum depinde de noi toţi să spunem adevărul. Să ne mobilizăm”, a scris Machado într-un mesaj postat miercuri seară pe X.
Secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OEA), Luis Almagro, la rândul său, a declarat că va cere Curţii Penale Internaţionale (CPI) să-l pună sub acuzare pe preşedintele Nicolas Maduro şi să emită un mandat de arestare împotriva lui pentru „baia de sânge” din Venezuela, în timpul demonstraţiilor soldate cu victime împotriva realegerii sale.
Până acum, opoziţia nu a făcut niciodată apel la manifestaţii. Candidatul său, Edmundo Gonzalez Urrutia, a apreciat chiar luni că manifestaţiile nu contribuie la „obiectiv”.
Declaraţiile lui Nicolas Maduro au arătat însă că acesta nu intenţionează să cedeze puterea, iar opoziţia, care conta pe presiunea internaţională, a schimbat strategia, notează AFP.
Miercuri, Maduro a ameninţat că îi va aresta pe cei doi lideri ai opoziţiei, jurând că oponenţii săi „nu vor ajunge niciodată la putere”.
„Domnule Gonzalez Urrutia, arătaţi-vă faţa, ieşiţi din ascunzătoare, nu fiţi laş, doamnă Machado (…), aveţi sânge pe mâini”, a spus acesta în cadrul unei conferinţe de presă cu corespondenţi străini, prima după aproape doi ani, la palatul prezidenţial Miraflores.
Moştenitor al liderului socialist şi bolivarian Hugo Chavez, Maduro, în vârstă de 61 de ani, aflat la putere din 2013, a fost declarat reales pentru un al treilea mandat, până în 2031, în urma votului de duminică, câştigat cu 51,2% din voturi faţă de 44,2% pentru oponentul său, conform rezultatelor oficiale.
Lidera opoziţiei, Maria Corina Machado, declarată neeligibilă, a fost înlocuită cu Gonzalez Urrutia. Amândoi sunt acum în fruntea mişcării de contestare a scrutinului, opoziţia denunţând în stradă o „fraudă masivă”.
Ei susţin că au dovezi ale victoriei candidatului opoziţiei şi au cerut Consiliului Electoral Naţional (CNE) să publice detaliile votului, cerând în acelaşi timp ca buletinele de vot să fie renumărate într-un mod transparent.
De luni, cel puţin 11 civili au fost ucişi în timpul protestelor, potrivit ONG-urilor. Autorităţile au raportat un al 12-lea deces, un militar care a fost împuşcat. Potrivit procuraturii, 77 de funcţionari au fost răniţi, iar peste 1.000 de persoane au fost arestate; Machado a vorbit miercuri de un nou bilanţ de „16 crime” şi „11 dispariţii forţate”.
Miercuri, la apelul puterii, sute de susţinători ai lui Maduro au ieşit de asemenea în stradă în faţa palatului prezidenţial din Caracas.
Nicolas Maduro a declarat mai devreme miercuri că este „gata să publice 100%” din documentele care dovedesc realegerea sa.
G7 a făcut apel la Caracas să „publice în deplină transparenţă rezultatele electorale detaliate”, în timp ce şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a cerut la rândul său „încetarea represiunii şi a retoricii violente” împotriva opoziţiei.
Mai multe ONG-uri, inclusiv Amnesty International, au denunţat într-o declaraţie comună „folosirea disproporţionată a forţei de către forţele de securitate venezuelene” şi au cerut autorităţilor „să respecte şi să garanteze libertatea de exprimare şi de întrunire paşnică”.