Richard Kent Green, de profesie actor, din New York, este unul din miile de voluntari care au lucrat pentru campania lui Obama, actualizând liste de contacte și verificând persoane existente în diferite baze de date cu privire la intențiile lor de vot.
„Fiecare voluntar înregistrat are acces la un site pe care sunt listate numere de telefon, pe care trebuie să le apelezi, să vezi ce intenţii au oamenii: unii poate nu mai vor să voteze, alţii poate nu au cum să ajungă, unii au uitat de alegeri şi atunci noi oferim tot sprijinul pentru ca acea persoană să poată vota”, explică el.
Voluntarul îşi alege o pagină de numere, pe care le apelează chiar şi de la domiciliu, în măsura timpului disponibil. Practica are şi o denumire: „phone bank”, fiind cel mai simplu, ieftin şi eficient mod de a transmite un mesaj electoral: de la persoană la persoană. Aceasta a fost perfectată de către democraţi în ultimii patru ani şi folosită ca o contrapondere la fondurile uriaşe de care Partidul Republican beneficiază de obicei în campania electorală şi le cheltuie pe publicitate.
Datele obţinute prin acest procedeu sunt apoi colectate şi centralizate. „Dacă este nevoie, se organizează transportul alegătorului sau se înfiinţează o secţie de votare pentru un grup de alegători”, spune Richard.
„Este o întreagă ierarhie de la managerul de campanie a lui Obama până la oameni de rând ca mine”, spune Richard însufleţit, bucurându-se de victoria lui Obama, în Time Square.
„Astăzi am lucrat de dimineaţa până seara şi am dat telefoane în mai multe state”, adaugă Richard. El susţine că nu a fost plătit şi nu este nici măcar democrat înregistrat, ci a acţionat din convingere că face un lucru bun ajutând oamenii, fiind cooptat de o colegă din compania de Teatru unde lucrează, care are legături cu Partidul Democrat. Deviza noastră este este: „Speranţa este bună, dar ajutorul este şi mai bun (Hope is good, but help is better.)”.
Mii de voluntari ca Richard, recrutaţi de alte mii de activişti de partid democraţi, care la rândul lor au fost organizaţi şi plătiţi de echipa de campanie electorală democrată, au făcut posibilă mobilizarea exemplară a alegătorilor democraţi, exact unde a fost nevoie.
Prin menţinerea atenţiei şi monitorizarea schimbărilor demografice în zone dens populate în special în statele cu mare număr de voturi electorale, democraţii şi-au asigurat matematic voturile necesare, încă înainte de alegeri, recunoaşte şi David Axelrod, strategul-şef al campaniei lui Obama.
„Nu vreau să par arogant, dar foarte puţine lucruri m-au surprins în această seară”, a declarat Axelrod, marţi seara, pentru NBC, în timp ce victoria lui Obama devenea evidentă.
„Ne-am gândit la această seară şi am lucrat la aceste alegeri de acum un an şi jumătate, am avut oameni foarte buni în teren, oameni foarte deştepţi, am prelucrat cifre şi date”, a adăugat el. „Dar, de câteva săptămâni am început să auzim nişte afirmaţii grandioase din cealaltă tabără. Afirmaţiile noastre se bazau pe date solide, afirmaţiile lor se bazau pe un soi de credinţă mistică într-un val invizibil care ar urma să vină. În seara asta, iată că noi ne îndreptăm spre victorie, iar valul lor nu sosit”, a apreciat strategul democrat.