Realitatea TV nu mai are voie să emită analogic terestru în Capitală. Postul poate emite pe satelit

Economica.net
17 09. 2013
realitatea_31148300_68768200_55815300

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a reanalizat, în şedinţa de marţi, solicitarea societăţii Realitatea Media SA de prelungire a licenţei audiovizuale analogice terestre din Bucureşti a televiziunii Realitatea TV.

Consiliul a decis cu şapte voturi „împotrivă” (Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu şi Cristina Trepcea) şi patru voturi „pentru” (Valentin Jucan, Răsvan Popescu, Christian Mititelu şi Radu Călin Cristea) prelungirea licenţei analogice terestre din Bucureşti a Realitatea TV.

Consiliul a analizat şi în şedinţa din 22 august solicitarea Realitatea Media SA, hotărând atunci să amâne discuţia pentru o şedinţă viitoare. De asemenea, membrii CNA au solicitat reprezentanţilor Realitatea Media să prezinte dovada achitării a două amenzi pe care Consiliul le-a aplicat în 2012 televiziunii Realitatea TV. Totodată, Realitatea Media, care este în insolvenţă, figura cu datorii la stat şi trebuia să facă CNA dovada aprobării de reeşalonare a datoriilor sale. Potrivit certificatului de atestare fiscală din 13 august, Realitatea Media SA figurează cu obligaţii fiscale restante în total de 73.019.238 de lei.

În şedinţa din 10 septembrie, CNA a reanalizat situaţia Realitatea TV. Potrivit reprezentanţilor CNA, pe licenţa analogică terestră a Realitatea TV este retransmis integral programul ridicat la satelit de Realitatea TV. De altfel, CNA a prelungit, pe 28 octombrie 2010, cu nouă ani, licenţa de satelit a Realitatea TV.

În situaţia analizată marţi de CNA este vorba despre licenţa audiovizuală analogică pe care Realitatea TV emite în Bucureşti.

Conform reprezentanţilor CNA, Realitatea Media a făcut dovada achitării celor două amenzi şi a depus planul de reorganizare al societăţii, însă nu a fost depusă hotărârea instanţei prin care a fost aprobat planul de reorganizare.

„Hotărârea de aprobare a planului de reorganizare nu a fost încă redactată”, a spus Mura Frânculescu, directorul executiv al Realitatea Media, în şedinţa din 10 septembrie a Consiliului.

Afirmaţia acesteia a fost respinsă însă de Laura Georgescu, preşedintele CNA. „Din 19 august nu aveţi licenţă şi continuaţi să emiteţi. Din 19 august nu mai deţineţi licenţă audiovizuală sau de emisie (…) Licenţa a încetat pe 19 august, dar am avut, ca în cazul tuturor radiodifuzorilor, deplina deschidere să-i aşteptăm (pe cei de la Realitatea Media, n.r.). Îi aştept şi azi, până la 16.30, când voi face eu propunerea”, a spus atunci Laura Georgescu.

Pe de altă parte, Mura Frânculescu, directorul executiv al Realitatea Media, a declarat, pe 10 septembrie, pentru MEDIAFAX, că CNA a solicitat Realitatea Media, pe 22 august, procesul verbal al Adunării Creditorilor din 20 februarie 2013 şi certificatul de grefă cu minuta din 12 iunie 2013. Frânculescu a spus că Realitatea Media a depus certificatul de grefă, „având în vedere că hotărârea de confirmare a planului de reorganizare nu a fost încă redactată”.

De asemenea, Mura Frânculescu a spus că CNA a cerut Realitatea Media şi copie după contestaţia pe care a făcut-o ANAF la planul de reorganizare al Realitatea Media, document care, de asemenea, a fost depus. ANAF este înscrisă la masa credală şi îşi va recupera datoria potrivit planului de reorganizare, chiar dacă a făcut această contestaţie, a mai spus Mura Frânculescu.

„Copia după contestaţia ANAF, din punctul de vedere al Realitatea, se referă doar la nişte chestiuni de procedură care nu au legătură cu aprobarea planului soluţionat deja de judecătorul sindic, definitiv şi executoriu, iar contestaţia ANAF nu are nicio legătură cu sumele care se vor da ANAF în baza planului de reorganizare”, a mai spus, la momentul respectiv, Mura Frânculescu.

Laura Georgescu a mai spus atunci că, deşi a fost depusă copia după contestaţia ANAF, „nu este în regulă” faptul că Realitatea Media nu a depus hotărârea de confirmare a planului de reorganizare.

În schimb, Laura Georgescu a atras atenţia că: „Nu poate fi prelungit ceva ce a expirat pe 19 august. Juridic şi faptic, 19 august e data decesului (licenţei analogice terestre de la Bucureşti a Realitatea TV, n.r.)”.

„Cum putem noi să permitem ca un post să emită fără licenţă? Nu mi se pare normal ca un post să emită fără licenţă”, a spus la momentul respectiv şi Narcisa Iorga. Ea a mai spus că nu trebuie să se sperie nimeni că Realitatea TV nu va mai emite în cazul retragerii licenţei analogice terestre, pentru că oricum pe licenţa analogică terestră a Realitatea TV este retransmis integral programul ridicat la satelit de Realitatea TV.

În şedinţa de marţi, 17 septembrie, membrii CNA au constatat că Realitatea Media a mai depus la Consiliu câteva note explicative şi certificatul de grefă.

Societatea Realitatea Media, care deţine televiziunea de ştiri Realitatea TV, se află în insolvenţă din septembrie 2011.