Părţile au subliniat că pe 23 martie se va încheia licitaţia şi selectarea antreprenorului pentru executarea lucrărilor de planificare teritorială, evaluare a influenţelor asupra mediului şi de elaborare a documentelor vizând construirea segmentului South Stream prin Bulgaria.
De asemenea, Miller şi Gogov şi-au confirmat intenţia de a adopta o decizie finală cu privire la investiţiile în tronsonul bulgăresc al South Stream până în luna noiembrie a acestui an.
Gazprom menţionează că exportă gaz în Bulgaria din anul 1974. În 2011, nivelul exportului a atins 2,81 miliarde de metri cubi.
În scopul diversificării tranzitului (pentru a evita teritoriul Ucrainei – n.r.), Gazprom realizează proiectul South Stream, ce va trece pe sub Marea Neagră, transportând gaz rusesc către statele din Europa centrală şi de sud.
Rusia a semnat deja acorduri interguvernamentale pentru derularea părţii terestre a proiectului cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croaţia şi Austria.
În iulie 2010, Rusia şi Bulgaria au semnat „Foaia de parcurs” pentru elaborarea studiului de fezabilitate a tronsonului bulgar al South Stream.
În noiembrie 2010, Gazprom şi holdingul energetic bulgar au semnat un acord al acţionarilor şi statutul unui joint-venture South Stream Bulgaria AD, creat pe baze paritare pentru realizarea conductei pe teritoriul Bulgariei.