Unii membri ai guvernului de stânga din Grecia au vrut să dea buzna în rezervele băncii centrale și să pirateze conturile contribuabililor, pentru a pregăti revenirea la drahmă, potrivit unor rapoarte citate de Reuters.
„Nu este clar cat de serioase au fost considerate planurile secrete de revenire la drahmă, de către guvernul grec, dar cei cărora le-au fost atribuite, ministrul energiei Panagiotis Lafazanis și fostul ministru al finanțelor Yanis Varoufakis, au fost demiși la începutul acestei luni. Cu toate acestea, rapoartele au fost confiscate de către partidele de opoziție, care au cerut explicații”, potrivit Reuters.
Rapoartele vin înaintea începerii negocierilor tehnice dintre experţii greci şi experții tehnici din Banca Centrală Europeană (BCE), Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană, în vederea aplicării recentului acord de creditare de urgenţă a guvernului grec, în valoare de 86 de miliarde de euro.
Negocierile ar fi trebuit să înceapă vineri, dar au fost amânate cel mai probabil până marţi, din motive de securitate, pe fondul neliniştilor populare în legătură cu acordul, dar mai ales a luptelor politice din Syriza şi din afara acestuia, potrivit Bloomberg.
Complotiştii ar fi plănuit chiar arestarea şefuluii băncii centrale, dacă acesta li s-ar fi împotrivit. Rebelii radicali din Syriza sunt în număr de circa 30 dintre cei 149 de parlamentari ai partidului de guvernământ. Lafazanis, fostul ministru al energiei, a negat o ştire din Financial Times cum că a vrut ca guvernatorul băncii centrale, Yannis Stouranaras să fie arestat
Totuşi, acelaşi Lafazanis a recunoscut că a cerut guvernului să valorifice rezervele Băncii Greciei în ciuda europene Banca Centrală. Lafazanis este liderul fracțiunii dure în SYRIZA şi a pledat pentru o revenire la drahma, care ar fi permis plata pensiilor și a salariilor din sectorul public. Panagiotis.
„Pe de altă parte, fostul ministru de externe Varoufakis ar fi spus că o echipă din SYRIZA a pregătit planuri de a copia în secret codurile fiscale on-line ale contribuabililor greci, potrivit unui raport separat publicat de cotidianul Kathimerini. Planul ar fitrebuit să faciliteze introducerea unui sistem de plata paralel, dacă sistemul bancar ar fi fost închis.
Conform planului, tranzacțiile prin sistemul paralel ar fi fost denominate în euro, dar ar fi putut fi convertite cu ușurință în drahme peste noapte, ar fi spus Varoufakis.
Opoziţia greacă nu a întârziat să reacţioneze, dar ministrul adjunct al finanțelor, Dimitris Mardas a negat că guvernul a discutat vreodată intenția de a ieşi din Euroland. „Am spus în mod repetat că aceste discuții nu au avut loc la nivel de politici guvernamentale”, a declarat oficialul.