Două dintre rachete, care au vizat vase aparţinând filialei americane a gigantului danez Maersk, au fost interceptate de o navă militară americană, iar o alta şi-a ratat ţinta, potrivit lui John Kirby, care a adăugat că SUA Unite vor continua să „facă tot ce este necesar pentru a proteja” transportul maritim.
Maersk a anunţat anterior miercuri că două dintre navele filialei sale americane care tranzitau strâmtoarea Bab el-Mandeb au făcut cale întoarsă în Marea Roşie după explozii în apropierea lor.
Atacul nu a făcut „nici răniţi şi nici pagube nu au fost semnalate”, a precizat Comandamentul militar american din Orientul Mijlociu (Centcom) pe X (fostul Twitter).
SUA şi experţi din regiune consideră că Teheranul îi sprijină în mare măsură pe rebeli, dar Republica islamică a negat întotdeauna că le-ar furniza echipament militar.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, a subliniat marţi că „mai multe zile s-au scurs de la ultimul atac houthi”, adăugând totuşi că rebelii s-ar putea să fi păstrat „mijloace” şi că nu este „exclus să aibă loc şi alte lovituri”.
Pe fondul escaladării legate de conflictul între Israel şi Hamasul palestinian în Fâşia Gaza, rebelii houthi, care controlează zone vaste în Yemenul cuprins de război, şi-au înmulţit atacurile împotriva navelor comerciale în Marea Roşie şi în Golful Aden. Numeroşi armatori evită de acum aceste rute esenţiale pentru comerţul internaţional.
În timp ce în Yemen se înregistrează o relativă acalmie, rebelii pretind că acţionează în semn de solidaritate cu palestinienii aflaţi în mijlocul unui dezastru umanitar în Fâşia Gaza, un teritoriu asediat şi bombardat de Israel, faţă de care SUA îşi menţin sprijinul.
Conflictul a fost declanşat la 7 octombrie de un atac al comandourilor Hamas în comunităţile din sudul Israelului, care s-a soldat cu moartea a peste 1.140 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe date oficiale. Ca represalii, Israelul a lansat o amplă campanie militară în Fâşia Gaza, care a ucis 25.700 de palestinieni, în marea lor majoritate femei, copii şi adolescenţi, susţine Ministerului Sănătăţii coordonat de gruparea Hamas.