Lansarea a tot mai multe mașini 100% electrice sau hibride cu încărcare la priză și vânzările tot mai mari ale acestui tip de vehicule pun presiune nu doar pe rețeaua de stații de încărcare, ci și pe cea de transport a energiei electrice. În acest context multe state europene pregătesc investiții majore pentru a își recalibra infrastructura.
Marea Britanie, unul dintre statele care și-a impus ca țintă interzicerea vânzărilor de mașini alimentate cu benzină sau motorină în 2030, a realizat că înainte de a impune o astfel de măsură trebuie să pună la dispoziția utilizatorilor de mașini electrificate (100% electrice – BEV și hibride cu încărcare la priză – PHEV) o rețea corespunzătoare de stații de încărcare.
Mai mult chiar, pentru că infrastructura de transport a energiei către aceste stații de încărcare este deficitară, Autoritatea de Reglementare a Pieței Energiei din Marea Britanie, Ofgem, a decis să realizeze o investiție de 300 de milioane de lire sterline (cca. 350 mil. euro) în următorii doi ani pentru a susține extinderea parcului auto și așa în creștere de vehicule electrificate. Această sumă face parte dintr-un proiect mai amplu al guvernului britanic care prevede investiții de 40 de miliarde de lire sterline pentru reducerea emisiilor de CO2 ale întregii țări.
Oficialii Ofgem notează că planul de investiții este necesar și trebuie implementat rapid pentru a nu frâna creșterea vânzărilor de vehicule BEV și PHEV. Având o vedere de ansamblu asupra întregii infrastructuri britanice de alimentare cu energie, Ofgem consideră că o interzicere a vânzărilor de mașini convenționale nu poate fi pusă în practică fără a creștere majoră a rețelei de stații de încărcare pentru BWV și PHEV.
Ca parte a pachetului său de finanțare, Ofgem a anunțat că zonele de servicii de pe autostrăzi și de pe drumurile principale vor fi legate la rețeaua electrică prin cabluri de mare putere astfel încât să poată fi instalate 1.800 de puncte de încărcare ultra-rapide pentru vehicule electrice. Astfel va fi triplată rețeaua actuală. Alte 1.750 de puncte de încărcare vor fi amplasate în orașe tot prin pachetul de finanțare al Ofgem.
Conform Autorității, creșterea capacității rețelei va fi recalibrată astfel încât să poată susține mai multe puncte de încărcare pentru mașini, generarea a cât mai multă energie regenerabilă și chiar trecerea multor locuințe și instituții la încălzirea cu energie electrică.
În ciuda faptului că și în România parcul auto de vehicule electrificate se majorează rapid, iar statul asigură cea mai mare subvenție din Europa pentru achiziționarea unor astfel de mașini, țara noastră nu are un plan clar de recalibrare a infrastructurii de transport a energiei electrice și încărcare a vehiculelor.