Recensământul populației și locuințelor se amână în 2022 din cauza pandemiei; noile termene anunţate de guvern
Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a OUG 19/2020 cu modificările şi completările ulterioare – actul normativ care prevede calendarul de pregătire şi efectuare a recensământului populației și locuințelor.
Economica.net vă prezintă cele mai importante schimbări anunţate de executiv în proiectul de act normativ.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr.19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.106 din 12 februarie 2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.178/2020, se modifică și se completează după cum urmează:
Momentul de referință al recensământului, mutat în decembrie 2021.
Momentul de referință al recensământului din 2021 va fi ora „0“ din ziua de 1 decembrie 2021, potrivit proiectului de act normativ pus în dezbatere publică de guvern.
- Spre comparaţie, OUG 19 din 2020 cu modificările şi completările ulterioare prevede ca momentul de referinţă referință al recensământului din runda 2021 este ora „0“ din ziua de 1 mai 2021.
Recenzarea populaţiei şi locuinţei, mutată în februarie – iulie 2022
În perioada februarie – iulie 2022 se va desfășura, etapizat, recenzarea populației și locuințelor. În funcție de evoluția unor evenimente la nivel național: pandemii, dezastre naturale, stări de alertă, stări de urgență, alegeri locale, alegeri parlamentare, referendumuri, modificarea perioadei de desfășurare a recensământului general agricol, care pot afecta desfășurarea recensământului, perioada de colectare a datelor poate fi modificată prin hotărâre a Comisiei centrale pentru recensământul populației și locuințelor din anul 2021, scrie în proiectul de act normativ.
- Spre comparaţie, OUG 19 din 2020 cu modificările şi completările ulterioare prevede ca recenzarea populaţiei şi locuinţelor să se deruleze în perioada iulie – noiembrie 2021.
În perioada martie – mai 2022 se vor colecta on-line înregistrările individuale și ale celor referitoare la gospodării, locuințe și clădiri – autorecenzarea on-line.
În perioada mai – iulie 2022 se realizează în teren colectarea prin interviu față-în-față, asistată de calculator, a înregistrărilor individuale, pentru acele persoane pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line.
În perioada mai – iulie 2022 se realizează în teren colectarea prin interviu, asistată de calculator, a clădirilor și locuințelor, pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line.
În perioada august – septembrie 2022 se realizează asigurarea completitudinii datelor individuale privind persoanele, gospodăriile, locuințele și clădirile. Aceasta se realizează prin imputare prin metode statistice, din surse statistice și administrative, pentru acele unități statistice pentru care nu există un formular completat cu date.
Decalarea organizării cercetării statistice postrecensământ din perioada noiembrie -decembrie 2021, în perioada iulie – august 2022, potrivit proiectului de oug.
Explicaţii
„Întrucât evoluția ascendentă a numărului de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 a impus mutarea/decalarea colectării datelor pentru recensământul general agricol într-un anotimp prielnic realizării interviurilor față în față în spațiu deschis ca măsură de prevenție a răspândirii virusului și protejare a populației, respectiv în perioada mai-iulie 2021, ceea ce a determinat, implicit, mutarea/decalarea termenelor pentru colectarea datelor și pentru recensământul populației și locuințelor, respectiv în perioada februarie – iulie 2022, precum și mutarea momentului de referință al recensământului populaţiei şi locuinţei 2021 la data de 1 decembrie 2021, prin Hotărârea Comisiei centrale pentru recensământul populației și locuințelor nr.1 din 4 noiembrie 2020 s-a impus revizuirea calendarului de pregătire și efectuare a Recensământului populației și locuințelor în ceea ce privește recensământul propriu-zis, care va se va desfășura în cursul anului 2022 și va cuprinde următoarele activități decalate:
- instruirea recenzorilor: ianuarie – februarie 2022;
- preluarea datelor din surse administrative și populare bază de date RPL2021: 1 februarie – 13 martie 2022;
- autorecenzarea (metoda CAWI): 14 martie – 15 mai 2022;
- colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri față-în-față (cu ajutorul tabletelor): 16 mai – 17 iulie 2022″, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.