Recentul Consiliu European, la numai 25 de minute de doborârea recordului celui mai lung summit al UE
Cel mai îndelungat summit UE datează din decembrie 2000 şi a fost găzduit de oraşul francez Nisa. Negocierile de atunci între liderii statelor membre au durat 91 de ore şi 45 de minute, potrivit calculelor UE.
În timpul acelei reuniuni la nivel înalt, liderii celor 15 ţări membre la acea vreme au negociat un nou tratat care a contribuit la stabilirea principiilor pentru extinderea Uniunii Europene, pentru a include Malta, Ciprul şi ţările central şi est-europene.
La acea vreme, a avut loc o dezbatere intensă privind modalitatea în care extinderea blocului comunitar va schimba sistemul de vot în Consiliul UE.
Summitul UE pentru aprobarea planului de relansare economică post-coronavirus era prevăzut iniţial să se desfăşoare pe parcursul a două zile, 17 şi 18 iulie. Dificultatea negocierilor a făcut însă ca reuniunea să se încheie marţi în zori.
Pentru a susţine economia europeană care trece printr-o recesiune istorică, planul prevede un fond de 750 miliarde euro, care ar putea fi împrumutaţi de Comisia Europeană de pe pieţele financiare. Acest fond include subvenţii în valoare de 390 miliarde euro, care vor fi alocate statelor celor mai afectate de pandemie. Aceasta va fi datoria comună ce trebuie rambursată de Cei 27.
În afara acestor subvenţii, 360 miliarde euro vor fi disponibile pentru împrumuturi, rambursabile de ţările solicitante.
Planul este sprijinit de bugetul multianual al UE (2021-2027), care prevede 1.074 miliarde euro, ceea ce înseamnă 154 miliarde euro pe an.