Reclamă la Cosmote, interzisă de CNA. Vezi clipul
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a discutat, în şedinţa de joi, o reclamaţie cu privire la un spot publicitar al companiei Cosmote, considerat de către reclamant (compania Vodafone) o „formă de publicitate înşelătoare, deoarece se omit în mod intenţionat anumite informaţii absolut necesare publicului pentru ca acesta să poată lua o decizie de achiziţionare în deplină cunoştinţă de cauză”.
Spotul publicitar reclamat promovează un abonament de tipul „No Limit” (nelimitat – n.r.), iar reclamaţia înaintată CNA vizează trei aspecte. Primul dintre acestea face referire la preţul lunar al abonamentului. Deşi pe eran apare afişat un preţ, „nu se precizează dacă acesta include sau nu TVA-ul, mai ales că abonamentul respectiv se adresează exclusiv persoanelor fizice”.
Al doilea aspect semnalat şi dezbătut de CNA se referă la convorbirile internaţionale incluse în respectivul abonament. „Atât în coloana sonoră (voice over – VO), cât şi pe ecran este difuzată informaţia conform căreia acest abonament asigură convorbiri nelimitate către destinaţii internaţionale («vorbeşti fără limite internaţional/ nelimitat internaţional»), însă în nota de subsol se precizează că se poate vorbi nelimitat internaţional doar în reţelele fixe din Europa şi reţelele fixe şi mobile din SUA, Canada şi Israel. Mai departe, pe site-ul de internet al companiei (…) se arată de fapt că sunt excluse de la nelimitare anumite destinaţii fixe din Albania, Belarus, Letonia şi Israel. Rezultă că de fapt există o nelimitare a apelurilor de voce în internaţional doar către SUA şi Canada pentru că în rest, de fapt, apelurile sunt limitate (Europa minus Albania, Belarus, şi Letonia plus reţelele mobile din Europa; excepţii pentru Israel etc.)”, se arată în reclamaţia înaintată CNA.
În reclamaţie au fost semnalate şi aspecte care ţin de mesajele de tip SMS, MMS şi video incluse în acelaşi abonament. Dacă în spot se precizează că acestea sunt nelimitate în orice reţea, realitatea este că se pot efectua doar în reţeaua de telefonie mobilă care promovează abonamentul, se mai spune în reclamaţia transmisă CNA.
„Este o contradicţie între mesajul transmis şi nota de subsol (care apare pe ecran, n.r.) care conţine numeroase limitări. Voice over-ul şi mesajul transmis sunt limitate de nota de subsol”, a declarat Georgiana Grecu, reprezentant al Consiliului Român pentru Publicitate (RAC), joi, în şedinţa CNA.
Potrivit Narcisei Iorga, membru al CNA, spotul publicitar al Cosmote încalcă prevederile articolului 94, literele a şi b, din Codul de reglementare a conţinutului din audiovizual, care prevede că „În scopul unei informări corecte, orice informaţie sau avertizare conţinută într-o comunicare comercială audiovizuală se difuzează astfel încât aceasta să fie clar percepută de public, în special prin asigurarea următoarelor măsuri: a) să fie prezentată static, lizibil şi pe o durată suficientă, în cazul informaţiei difuzate sub formă de videotext; dimensiunea caracterelor trebuie să fie de minimum 17 puncte în format SD, definiţie standard, respectiv 32 în format HD, înaltă definiţie; b) să fie redată la viteză normală de citire”.
O părere similară a avut şi Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA. „Este o reclamă care conţine o exprimare plină de echivoc”, a spus Onisei, care a considerat că spotul respectiv încalcă şi articolul 93 din Codul audiovizualului, potrivit căruia „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale”.
Ţinând cont de aceste aspecte, membrii CNA au aplicat, în acest caz, o somaţie cu intrarea în legalitate, fapt care presupune că respectivul spot publicitar nu mai poate fi difuzat pe posturile de televiziune până la modificarea sa în conformitate cu legislaţia audiovizuală.
O altă reclamaţie primită de CNA şi analizată în şedinţa de joi vizează spotul publicitar Duck Benzi Parfumate, care promovează odorizantele pentru vasele de toaletă.
În acest caz, o firmă concurentă celei care produce produsul Duck Benzi Parfumate a transmis CNA o sesizare, potrivit căreia „în noul spot publicitar, ce trebuia modificat în concordanţă cu decizia de intrare în legalitate, singura modificare operată este schimbarea voice-overului, partea vizuală a acestuia rămânând neschimbată, deci singura modificare constă în înlocuirea mesajului transmis din «aparatele de curăţare a toaletei sunt din ce în ce mai mari şi pline de microbii» în «nimănui nu îi place să schimbe un aparat de toaletă, folosit şi plin de microbi», în timp ce partea vizuală a spotului a rămas neschimbată”.
În sesizarea transmisă CNA este invocat articolul 101 din Codul audiovizualului, care prevede că „Este interzisă orice formă de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugerează publicului ori îl instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile”.
Potrivit Georgianei Grecu, reprezentantul RAC la şedinţa CNA, spotul Duck Benzi Parfumate a fost refăcut, iar noua analiză a RAC a arătat că „nu s-au mai constatat încălcări” ale legislaţiei. „Noua sesizare primită de la firma concurentă nu se mai susţine”, a spus Georgiana Grecu.
După ce au analizat reclamaţia în privinţa spotului Duck Benzi Parfumate, membrii CNA au decis că nu se impune nicio sancţiune cu privire la respectiva reclamă.