Cum ar putea arăta recolta din 2023. Comisia Europeană a ajustat în minus prognoza lunară pentru randamentele medii

Prognoza pentru producția a cinci culturi agricole de bază a fost ajustată în minus față de luna anterioară. Sunt însă și culturi, precum soia și secara, pentru care estimările sunt optimiste. Culturile de vară au rămas în urmă în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea, dar conținutul de umiditate din sol este la un nivel favorabil.
Alina Stanciu - mie, 28 iun. 2023, 22:15
Cum ar putea arăta recolta din 2023. Comisia Europeană a ajustat în minus prognoza lunară pentru randamentele medii

Dacă în aprilie-mai estimările Comisiei Europene privind producția agricolă a României erau mai mult decât optimiste, în prognoza din această luna randamentele au o perspectivă ușor diminuată – dar totuși pozitive – pentru culturile de iarnă. O reducere mai importantă a producției la hectar ar putea avea loc la orz, în cazul căruia analiștii Comisiei Europene estimează în ultimul raport un randament mediu  de 4,32 de tone la hectar față de 4,58 de tone în progniza din mai, cu 9% peste  media ultimilor cinci ani și cu 2% peste cel din 2022.

La nivelul UE, randamentul mediu la oez este estimat la 4,76  tone la hectar, cu 3% sub media ultimilor cinci ani și 5% sub media anului trecut.

Analiștii au revizuit în minus și randamentul la triticale, de la 4,43 de tone la hectar în mai la 4,31 de tone la hectar în iunie. Chiar și așa, fermierii care au pariat pe această cultură ar putea obține cu 13% mai multe triticale decât anul trecut la fiecare hectar cultivat. Media în UE a fost estimată la 4,33 de tone la hectar, cu 2% sub producția anului trecut. Astfel, dintre statele membre, România are a treia cea mai mare creștere a randamentului la hectar raportată la 2022, după Ungaria (25%) și Bulgaria (18%).

La floarea-soarelui, ultima estimare indică un randament mediu de 2,37 de tone la hectar față de 2,54 luna trecută. Am putea avea o producție cu 23% mai mare decât anul trecut, a doua cea mai mare creștere din UE după Ungaria (61%), dar cu 3% sub media ultimilor cinci ani. Media europeană ar putea fi de 2,21 de tone la hectar, cu 18% peste 2022.

Nu în ultimul rând, fermierii care au cultuvat grâu ar putea obține, în medie, 4,77 de tone la hectar față de 4,89 de tone cât se estimase în mai, ceea ce înseamnă o creștere de 14% față de media lui 2022 și 11% în plus raportat la media ultimilor cinci ani.

La porumb, analiștii Comisiei Europene estimează în ultimul raport un randament mediu  de 5,34 de tone la hectar față de 5,49 de tone în mai, cu 1% sub media ultimilor cinci ani, dar cu 77% peste cel din 2022.

La nivelul UE, randamentul mediu este estimat la 7,61 de tone la hectar, cu 29% peste anul trecut și 2% peste media ultimilor cinci ani.

„În regiunile vestice și sudice, precipitațiile abundente au menținut conținutul de umiditate al solului peste nivelurile medii, asigurând o aprovizionare adecvată cu apă pentru umplerea boabelor culturilor de iarnă, dar crescând presiunea dăunătorilor și reducând potențial calitatea boabelor. Culturile de vară sunt într-o formă slabă ca urmare a condițiilor nefavorabile din jurul semănatului și a dezvoltării timpurii. În prima jumătate a lunii mai au fost în România, în special în regiunile sudice și estice, condiții meteorologice mult mai reci decât în mod obișnuit. În consecință, răsărirea culturilor de vară a fost nefavorabil de lentă și de lungă durată în aceste regiuni. Temperaturi apropiate de medie au prevalat ulterior, dar culturile de vară nu au reușit să recupereze semnificativ din întârziere”, explică analiștii Comisiei Europene.

„Având în vedere factorii de impact negativ menționați mai sus, prognoza noastră privind randamentul pentru culturile de iarnă a fost ușor diminuată, dar rămâne peste media pe cinci ani. Culturile de vară au rămas în urmă în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea, dar conținutul de umiditate din sol este la un nivel favorabil, prin urmare, prognoza de randament a acestora este menținută în conformitate cu tendința istorică”, mai spun aceștia.

Există însă și culturi pentru care Comisia Europeană a ajustat în sus estimările din iunie față de mai. Este vorba de secară (de la 2,97 de tone la hectar la 3,17 tone), astfel că producția totală, în condițiile unei suprafețe similare ca în 2022, ar putea crește cu 23%.

Situația este similară și în cazul soiei, pentru care se estimează un randament de 2,48 de tone la hectar, față de 2,41 de tone luna anterioară. Raportat la 2022, producția ar urma să crească cu 38%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns sâmbătă la borna de 1000 metri forați și în „tunelul Alina” Update
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns sâmbătă la borna de 1000 metri forați și în „tunelul Alina” ...
Porr a excavat 1.000 metri și în galeria "Alina" a primului tunel de pe traseul A1 Sibiu - Pitești, potrivit unei imagini postate de către un pasionat de infrastructură care monitorizează......
Rușii au cucerit un sat în apropierea orașului industrial Kurahove din estul Ucrainei
Rușii au cucerit un sat în apropierea orașului industrial Kurahove din estul Ucrainei
Armata rusă a revendicat sâmbătă cucerirea unui sat ucrainean din apropierea oraşului Kurahove, o zonă din estul Ucrainei ...
Un grup de agricultori opriți înainte să organizeze un protest la reședința președintelui sudcoreean
Un grup de agricultori opriți înainte să organizeze un protest la reședința președintelui sudcoreean
Un grup de agricultori care cereau arestarea preşedintelui suspendat Yoon Suk Yeol s-au confruntat sâmbătă cu poliţia ...
Stațiunile bulgare Borovets și Bansko pe locurile 2 si 3 în Europa după raportul calitate-preț
Stațiunile bulgare Borovets și Bansko pe locurile 2 si 3 în Europa după raportul calitate-preț
Staţiunile Borovets şi Bansko din Bulgaria se situează pe locul 2, respectiv 3, în topul staţiunilor de schi cu cel ...