Recolta de porumb a UE va atinge al treilea cel mai redus nivel din ultimul deceniu

Producţia de porumb a Uniunii Europene în sezonul 2024-2025 va fi a treia cea mai mică din ultimul deceniu, din cauza deteriorării randamentelor la hectar în estul Europei, susţin analiştii firmei de consultanţă Strategie Grains, transmite Bloomberg.
AGERPRES - joi, 12 sept. 2024, 15:26
Recolta de porumb a UE va atinge al treilea cel mai redus nivel din ultimul deceniu

Aproximativ 58 de milioane de tone de porumb vor fi produse în Europa în sezonul 2024-25, prognozează Strategie Grains. În condiţiile în care campania de recoltare este în derulare, „prognozele de producţie s-au deteriorat dramatic în Europa Centrală şi, încă odată, în România şi Bulgaria”, se arată într-un raport al Strategie Grains, publicat joi.

Temperaturile ridicate înregistrate de-a lungul verii au afectat culturile agricole din Europa de Est într-un moment crucial al creşterii plantelor. Toate organismele de prognoză şi-au revizuit estimările de producţie iar cele anunţate de Strategie Grains sunt printre cele mai reduse.

Strategie Grains prognozează, de asemenea, o creştere a importurilor de porumb ale blocului comunitar. Europa „va trebui să facă faţă simultan unei oferte foarte limitate din Ucraina şi, în consecinţă, va fi mai dependentă de porumbul din Brazilia şi Canada”, se precizează în raportul menţionat.

Pe ansamblu, producţia totală de cereale a Europei este aşteptată să scadă după ce toate culturile agricole au avut de suferit de pe urma condiţiilor meteo nefavorabile în acest sezon. La grâu moale, o recoltă semnificativ mai mică este confirmată pentru UE „precum şi o scădere semnificativă de la un an la altul în cazul Rusiei şi, într-o mai mică măsură, în Ucraina”.

Cele mai recente date ale Comisiei Europene, publicate marţi, arată că în perioada 1 iulie – 8 septembrie 2024, România a fost cel mai mare exportator de grâu moale din UE, cu o cantitate de 1,72 milioane de tone. De asemenea, atât la orz cât şi la porumb, România a fost cel mai mare exportator din UE, în condiţiile în care a exportat 824.640 de tone de orz şi 104.169 de tone de porumb în primele două luni ale sezonului agricol care a început la 1 iulie 2024.

Te-ar mai putea interesa și
Grâul s-a ieftinit la Bursa din Chicago, unde se stabilește prețul global de referință, ca urmare a diminuării temerilor privind un blocaj în aprovizionarea pe Marea Neagră
Grâul s-a ieftinit la Bursa din Chicago, unde se stabilește prețul global de referință, ca urmare a diminuării temerilor ...
Cotaţiile la grâu au înregistrat cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni, pe fondul atenuării temerilor privind problemele de aprovizionare din Marea Neagră, transmite Bloomberg,......
MedLife a cumpărat spitalul Euromedica Baia Mare
MedLife a cumpărat spitalul Euromedica Baia Mare
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, își continuă consolidarea în zona Ardealului ...
Rectificarea bugetară va fi una pozitivă, ca urmare a unui plus la buget de 10,4 miliarde de lei – surse Agerpres
Rectificarea bugetară va fi una pozitivă, ca urmare a unui plus la buget de 10,4 miliarde de lei – surse Agerpres
Liderii coaliţiei de guvernare au stabilit în şedinţa de marţi că proiectul de rectificare bugetară, care va fi una ...
Autostrada A13 Sibiu – Făgăraș: Makyol a început lucrările pentru organizările de șantier
Autostrada A13 Sibiu – Făgăraș: Makyol a început lucrările pentru organizările de șantier
Primele utilaje au început lucrul pe Autostrada Sibiu – Făgăraș (A13), anunță marți reprezentanții Direcției Regionale ...