IPPR susţine că este necesar un ajutor practic pentru a face faţă cererilor privind închirierea de locuinţe şi pentru poliţie, care ar putea să se confrunte cu mai multe incidente provocate de comportamentul antisocial al persoanelor neobişnuite cu legile britanice. Acesta solicită, de asemenea, mai mulţi translatori în şcoli şi în centrele de sănătate.
Institutul susţine că ar trebui să existe bani alocaţi special pentru aceste măsuri din taxele de viză şi Fondul Social European.
Raportul IPPR critică desfiinţarea în 2010 a Fondului pentru impactul imigraţiei, care a ajutat autorităţile locale să facă faţă presiunilor neaşteptate asupra serviciilor publice. Institutul recomandă să fie înfiinţat un nou fond şi o subcomisie guvernamentală care să sprijine consiliile.
„Este total legitim pentru politicieni să fie îngrijoraţi în legătură cu ritmul şi amploarea fluxului de migrare european, nu pentru că este o problemă care creează multă anxietate publică. Ci pentru că răspunsul politic a fost mai mult simbolic decât substanţial”, a declarat un oficial al IPPR, Alex Glennie.