Războiul din Ucraina taie din piața producătorilor români de semințe de floarea-soarelui. Ucrainenii inundă piața cu prețuri mult mai mici, pentru că n-au ce face cu ele acasă

Ucraina nu mai produce ulei, așa că a scos pe piață cantități neobișnuit de mari de semințe de floarea-soarelui. S-a atins deja un maximum al ultimilor 11 ani în contextul în care și prețurile oferite de ucraineni sunt mult sub cele oferite de România sau Bulgaria. România este cel mai mare producător european de floarea-soarelui, iar balanța sa agro-alimentară depinde în mare parte de livrările de semințe de floarea-soarelui. Anul trecut, fermierii au încasat peste 844 de milioane de euro doar din export.
Alina Stanciu - joi, 19 mai 2022, 14:12
Războiul din Ucraina taie din piața producătorilor români de semințe de floarea-soarelui. Ucrainenii inundă piața cu prețuri mult mai mici, pentru că n-au ce face cu ele acasă

Potrivit statisticilor vamale citate de AgriCensus, în perioada 1-15 mai, Ucraina a exportat 140.071 de tone de semințe de floarea-soarelui, ceea ce a dus totalul exporturilor de la începutul anului de comercializare la un nivel record de 311.711 tone, cu aproximativ 39% mai mare față întreg anul de marketin 2020/2021. Vorbim deja despre un record al ultimilor 11 ani pe fondul unui surplus de semințe pe piața locală, deși volumele raportate de vamă nu reflectă în totalitate cantitățile transbordate. Sunt  cozi uriașe la frontiere și de-a lungul Dunării, care întârzie livrarea fizică.

Înainte de război, Ucraina era cel mai mare exportator de ulei de floarea-soarelui la nivel global, dar din cauza  situației din porturi, procesatorii nu au mai solicitat materie primă determinându-i pe fermieri să iasă cu semințele la export. Astfel, ucrainenii își permit să vândă peste granițe la prețuri mai bune decât românii și bulgarii.

„Fabricile aflate în funcțiune funcționează la capacitate minimă, având în vedere problemele legate de exportul de produse finite”, a declarat un porcesator ucrainean, pentru AgriCensus.

Semințele din Ucraina sunt mai ieftine decât cele provenite din România sau Bulgaria

Potrivit AgriCensus, prețurile cumpărătorilor europeni pentru floarea-soarelui ucraineană se încadrează în intervalul de 700 dolari tona livrată în România, până la 750 dolari tona în Bulgaria, în timp ce cumpărătorii turci sunt dispuși să plătească până la 905-908 dolari tona livrată la ei în port. În schimb, fermierii bulgari vând la prețuri cuprinse între 850 dolari/tonă, preț de la ei, fără transport, sau 880-900 dolari/tonă, preț cu transport inclus în timp ce floarea-soarelui ucraineană este disponibilă la prețuri cuprinse între 750-770 dolari/tonă, preț cu transport inclus.

„Concurența semințelor de floarea-soarelui ucrainene cu cele din Bulgaria și România este în creștere din cauza unei diferențe semnificative de preț”, notează AgriCensus.

Pentru marfa pe care o vând acasă unităților de procesare, fermierii ucraineni primesc între 374 dolari tona și 460 dolari tona, în funcție de regiune și de conținutul de ulei, cu niveluri maxime de preț de la 431 dolari tona pentru zdrobitoarele din regiunile vestice.

„Din cauza creșterii disponibilului de semințe de floarea-soarelui de origine ucraineană, procesatorii locali nu mai doresc să plătească semnificativ vânzătorilor locali de floarea-soarelui”, a declarat pentru Agricensus Petar Dimitrov, senior broker și fondator al Agricore.

Potrivit estimărilor de pe piață, principalii cumpărători de semințe de floarea- soarelui sunt Bulgaria, România, Ungaria, Turcia și alte țări, ceea ce, în principiu, reflectă geografia cumpărătorilor din sezoanele anterioare. Potrivit serviciului de statistică vamală, la data de 16 mai, 35% din semințele de floarea-soarelui au fost exportate prin camioane, 7% pe calea ferată, 21% și, respectiv, 38% pe cale maritimă și cu feribotul.

Anterior, exporturile de floarea-soarelui din Ucraina erau mai lente, iar livrările lunare variau între 2.500 de tone și 69.000 de tone.

Participanții din piață presupun că exporturile de floarea-soarelui din Ucraina vor dura în medie o lună înainte ca primele loturi din noua recoltă de rapiță din UE să intre pe piață.

Exporturi de 350.000 de tone de semințe din Ucraina până la final de sezon

Conform estimărilor USDA, până la sfârșitul sezonului 2021/22 ( iunie), Ucraina va exporta 350.000 de tone de floarea-soarelui. Există însă și alte estimări din piață, potrivit cărora livrările vor fi de la 550.000 de tone până la 2 milioane de tone. Analiștii estimează că, la începutul lunii mai, Ucraina avea în regiunile pe care le controlează stocuri de 5-6 milioane tone de semințe. De asemenea, surse din piață cu sediul în Ucraina estimează că stocurile de floarea-soarelui vor fi, până la sfârșitul anului de comercializare 2021/22 în intervalul de 4-5 milioane tone. Potrivit estimărilor USDA, stocurile de floarea-soarelui până la sfârșitul sezonului se vor ridica la 4,55 milioane de tone, ceea ce reprezintă o valoare record pentru piața ucraineană.

Însă ostilitățile din estul (regiunile Luhansk, Donețk) și sudul Ucrainei (regiunile Zaporizhzhia, Kherson, Mykolaiv), precum și exportul activ de produse agricole ucrainene, inclusiv floarea-soarelui, din teritoriile ocupate către Rusia, vor duce la pierderi irecuperabile de floarea-soarelui în intervalul 1,2-1,4 milioane tone, potrivit analiștilor APK-Inform.

Situația din România

Potrivit datelor Comisiei Europene, în primele 46 de săptămâni ale acestui an comercial, România a exportat peste granițele UE aproximativ 92.500 de tone de semințe de floarea-soarelui, dintr-un total de 227,1 mii de tone livrate blocul comunitar în special către Turcia ( 39% din total), UK (12,4%) și China (9,3%). Suntem astfel cel mai mare exportator european de semințe de floarea-soarelui, dar și cel mai mare importator ( din state non-UE)- cu 200,5 mii de tone aduse din afara UE, dintr-un total de 596,6 mii de tone.

Față de perioada similară a anul anterior, UE a exportat de 2,5 ori mai puțin, iar valoarea livrărilor României ( intra și extra UE) s-a cifrat la 844,7 milioane euro. Valoric, semințele de floarea-soarelui sunt pe locul trei în clasamentul celor mai exportate produse agroalimentare din România.

Potrivit datelor INS furnizate Economica, exporturile de semințe de floarea-soarelui au totalizat în primele 11 luni ale anului trecut 1,37 de milioane de tone, în valoare de 754,9 milioane de euro. Din această cantitate, aproximativ 400.000 de tone s-au dus în Bulgaria, peste 208.000 de tone în Olanda, 180.000 de tone în Turcia și 152.000 de tone în Ungaria

De asemenea, dintre statele europene, se mai aprovizionează cu semințe românești Franța (149,7 mii de tone), Portugalia (1161 mii de tone), Italia (56,2 mii de tone), Spania (35,5 mii de tone).

Anual, România cultivă cam 1,2-1,3 milioane de hectare cu floarea-soa­relui și realizează producții de 3-3,5 mi­lioane de tone (în 2020 pro­ducţia a fost de 2,4 milioane de tone din cauza secetei). Suntem astfel țara din UE cu cea mai mare producție.

Citește și

 

Te-ar mai putea interesa și
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Filiala spaniolă a grupului Digi Communications din România își extinde operațiunile în Spania, a doua sa piață după România, și a lansat o platformă dedicată de televiziune cu plată cu......
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...