În data de 9 iulie, la ora 12.40, producția instantanee a parcurilor fotovoltaice dispecerizabilea fost, în România, de 1.250 MW, potrivit datelor Transelectrica. Este cel mai mare nivel din istorie, potrivit calculelor noastre confirmate de oameni din industrie.
La acea oră, potrivit aceleiași surse, aportul fotovoltaicelor era depășit doar de centrala nucleară, care producea atunci la o putere de 1.294 MW.
Potrivit datelor ANRE, puterea instalată în fotovoltaic în România este de 1.642 MW. La aceasta se mai pot adăuga câteva sute de MW probabil, în condițiile în care mai sunt parcuri fotovoltaice finalizate recent care funcționează și livrează în sistem energie, dar funcționează în regim de teste, nu în operare comercială încă. Această capacitate nu este încă luată în calculul puterii instalate, din ce am aflat de la oamenii din industrie.
În calcul Transelectrica nu intră și energia produsă de prosumatorii nedispecerizabili, care au ajuns la o putere instalată de 1.700 MW peste cea a parcurilor fotovoltaice.
Pe măsură ce capacitățile instalate vor crește, va crește și energia produsă în orele cu soare.
Potrivit ultimelor date ale Solar Power Europe, România a fost anul trecut printre statele care a adăugat mai mult de 1 GW la capacitatea instalată în fotovoltaic iar la ritmul progonozat pentru următorii ani, va fi în topul primelor 20 de piețe cu cea mai mare creștere din lume.
Capacitatea nou-instalată în fotovoltaic în perioada 2024-2028 în România ar putea fi de 9.000 MW într-un scenariu negativ, de circa 15.000 MW într-un scenariu mediu, și de aproximativ 19.000 MW într-un scenariu optimist.