“Centrala electrică Brazi a generat o producție netă de electricitate excelentă, de 2,1 TWh, nivel record pentru prima jumatate de an de la inceperea operarii, comparativ cu 1,0 TWh in 1-6/23, fiind în revizie planificată pe o perioada mai scurta, cu întreaga sa capacitate în aprilie și jumatate de capacitate în mai, comparativ cu revizia completa din martie până la inceputul lunii iulie 2023”, arată Petrom, operatorul unității, în raportul aferent primei jumătăți de an 2024.
Nivelul bun de productie a centralei a acoperit 8% din mixul de generare al Romaniei, a mai informat Petrom.
Semnificativ mai este și că centrala electrică de la Brazi și-a crescut producția în condițiile în care, la nivel național, producția de energie electrică a fost în scădere, pe fondul unui consum ușor mai ridicat.
“Conform datelor disponibile la acest moment din partea operatorului de sistem, consumul național de electricitate a crescut ușor cu 1% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce producția naționala a scăzut cu 9% față de primul semestru din 2023. România a fost exportator net de electricitate atât în 1-6/24, cat si in 1-6/23”, spune compania.
Compania mai arată că activitatea sa segmentul de energie electrică a avut de câștigat ca urmare a tranzacțiilor făcute în afara României, fără a da însă detalii.
“Rezultatul din activitatea de energie electrică a fost afectat de schimbările legislative cu privire la MACEE începând cu aprilie 2024, parțial compensat de contribuția din producția centralei electrice Brazi; în plus, marje bune au fost realizate din tranzacțiile incheiate în afara Romaniei, dar mai mici față de aceeași perioadă a anului trecut”, arată Petrom.
Construcția centralei de la Brazi a început în 2009, iar exploatarea comercială a debutat în august 2012. Petrom a investit 530 de milioane de euro în centrala Brazi, aceasta fiind cea mai mare investiție privată de tip greenfield din România. Deși a împlinit 13 ani, este ultima unitate clasică de producție de energie electrică de mare putere pusă în funcțiune în România.
Centrala are o putere instalată de 860 de MW și dispune de trei turbine – două turbine pe gaze, cu o capacitate de câte 290 de MW și o turbină pe abur, cu o capacitate de 310 MW.
Gazele naturale sunt folosite pentru primele două turbine, iar energia termică conținută de gazele evacuate este apoi transferată celor două cazane recuperatoare, care produc abur pentru cea de-a treia turbină. Prin intermediul acestui proces, centrala Brazi are capacitatea de a genera până la 11% din producția de energie electrică a României sau să asigure întregul consum al municipiului București.