La data de 08.10.2020, erau active un număr de 541 de focare PPA, din care 10 focare în exploatații comerciale și 5 în exploatații comerciale de tip A, conform datelor prezentate de ANSVSA. Numai în ultima săptămână (1-7 octombrie) au fost înregistrate 41 focare noi de PPA, un record al ultimelor aproximativ cinci luni, conform unei analize realizată de ECONOMICA.NET pe baza datelor publicate de ANSVSA. Menționăm că am luat spre analiză raportările ANSVSA din perioada 30 aprilie 2020 – prezent. Anterior acestei perioade, ANSVSA nu a raportat cazuri noi apărute într-o săptămână. De asemenea, în analiza noastră nu apar datele din absolut toate săptămânile, întrucât acestea nu au fost raportate de Autoritate.
Situația numărului de noi focare PPA, șpe săptămâni, conform raportărilor ANSVSA
Situația noilor focare este următoarea:
În schimb, au fost stinse 26 focare PPA:
În ceea ce privește răspândirea virusului pe teritoriul țării, boala evoluează în 40 de județe din care în 36 de județe sunt afectați de virusul pestei porcine africane atât porcii domestici cât și mistreții, în 2 județe sunt afectați de virusul PPA numai mistreții, iar în 2 județe sunt afectați numai porcii domestici, potrivit unui comunicat al ANSVSA.
De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 3.925 de cazuri la mistreți în 38 de județe.
În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.
Virusul pestei porcine africane este foarte contagios, poate fi răspândit prin contact direct cu porci infectați, fluide biologice provenite de la porcii contaminați și prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave. Din analiza anchetelor epidemiologie efectuate în focarele active, transmiterea bolii a fost făcută prin nerespectarea măsurilor de biosecuritate și a restricțiilor de mișcare ale animalelor, administrarea în hrana suinelor a resturilor alimentare.