Record de producţie de energie electrică pentru acest an. Consum şi exporturi la fel de mari

Economica.net
26 11. 2015
energie_66844093_08444300

Ieri, 26 noiembrie, ora 10.39, producţia de energie electrică a României a atins 10.291 de MW, un record al acestui an, după cum se poate vedea în imaginea ataşată –  date Transelectrica pentru 2015. Rafalele de vânt, care au dus producţia de energie eoliană la 2.500 de MW(printre cele mai mari din acest an), frigul din România, care a făcut ca turbinele termocentralelor pe cărbune şi gaz să fie turate la maxim, precum şi mai multă apă, datorată ploilor recente, pentru Hidroelectrica au dus la acest rezultat.

Centrala Nucleară de la Cernavodă a funcţionat în parametri normali, aportul energiei fotovoltaice a fost aproape de 0, iar biomasa a reprezentat doar câţiva zeci de MW.

Consumul a fost şi el la valori dintre cele mai ridicate pentru acest an – 8.718 MW. Exporturile de energie, datorate, în special, moriştilor de vânt, au ţinut şi ele pasul cu producţia – 1.664 MW.

Toată ziua de ieri, intervalul activ de consum 08.00  – 23.00, producţia şi consumul au fost la valori dintre cele mai mari.

Pentru zilele următoare, dacă valul de frig şi vântul de peste România vor continua, producţia şi consumul de energie vor rămâne aproape de valorile record anuale.

În prima jumătate a acestui an, România a fost net exportatoare de electricitate, chiar dacă livrările au fost mai scăzute decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Performanţa la export, în materie de producţie, a industriei energetice locale este atribuibilă aproape în totalitate sectorului de producţie de energie regenerabilă şi traderilor. Fiecare MWh exportat a fost produs fie într-un parc eolian, fie într-un parc fotovoltaic din România. Explicaţia este simplă: această energie este cea mai ieftină, deci competitivă la export. Este ieftină pentru că este subvenţionată de toţi consumatorii de curent din România prin sistemul certificatelor verzi. Prin lege, fiecare MWh produs în centralele eoliene şi solare este preluat automat în sistem şi primeşte subvenţie. MWh eolian primeşte jumătate de certificat verde, iar cel solar trei certificate.

Dacă firmele ce administrează parcuri eoliene şi fotovoltaice produc cea mai ieftină de energie, de exportul ei se ocupă traderii, atât locali, cât şi zonali, care au birouri în mai toate ţările din regiune şi care tranzacţionează permanent cantităţi mari de energie. Niciun MWh exportat din România nu a fost produs de către o altă centrală decât una din sectorul regenerabilelor.
România are instalaţi circa 5.000 de MW în centrale eoliene şi solare, la o capacitate totală de producţie, care include şi termocentrale vechi, cu o tehnologie depăşită, ce sunt pornite doar ocazional, de 20.000 de MW.