România importa în această dimineață, la ora 09.48 3.058 MW de energie electrică, putere instantanee, potrivit datelot în timp real ale Transelectrica. Este cel mai mare nivel al importului instantaneu de energie electrică din ultimii ani, care survine pe fondul unui consum în creștere, dar nu foarte mare – la acel moment consumul național era de 8.628 MW deci încă mult sub nivelurile estimate de Transelectrica pentru această iarnă, de circa 9.500 MW.
Astfel, în această dimineață, pe fondul producției scăzute a surselor interne de generare, în special hidro (sub 1.400 MW) și al unui vânt slab, importul asigura peste o treime din consumul de energie.
Importul instantaneu de peste 3.000 MW este destul de apropiat de limita maximă tehnică de pe liniile de interconexiune, care, potivit ultimelor date, ar putea asigura 3.500 MW transferați din rețelele vecine.
Oficialii sistemului energetic se așteaptă, pentru aceastp iarnă, la un consum maxim de 9.500 MW în perioadele de ger și, dacă nu va exista un aport semnificativ al regenerabilelor, este nevoie de import masiv pentru acoperirea lui.
“În zile normale de iarnă, consumul va ajunge, la vârfurile de seară, undeva la 9.000 MW. Dacă vom avea parte de zile cu ger, cu temperaturi extreme, am luat în calcul o creștere spre 9.500 MW. În aceste condiții, încercăm să activăm toate resursele energetice din România, dar, pentru că suntem puternic dependenți de energia regenerabilă, dacă nu vom beneficia de aportul centralelor din regemerabil, în special al energiei eoliene la vârful de seară, putem ajunge la importuri de 3.000 MW”, a spus Virgiliu Ivan, șeful Dispeceratului Energetic Național (DEN) din subordinea Transelectrica la finalul lunii octombrie.
În luna august, Transelectrica a elaborat și publicat “Analiza estimativă și măsuri privind funcționarea în bune condiții a Sistemului electroenergetic naţional în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025”, parte a programului energetic pentru iarnă. Potrivit documentului, în niciuna dintre dintre lunile din sezoul rece care urmează, România nu își va putea asigura consumul de energie electrică din producția internă.