Producătorii de cereale din Europa au avut un an excelent, cu producţii record, iar România este printre principalele pieţe cu cele mai semnificative creşteri, se arată în ultima monitorizare a culturilor agricole realizată de Comisia Europeană. „Producţia obţinută este cu cel puţin 25% peste media ultimilor cinci ani în România, Ungaria şi Bulgaria. Floarea soarelui cultivată în România a dus la creşterea întregii producţii a UE- 28 cu mult peste medie”, se arată în raportul Comisiei Europene.
Potrivit raportului de monitorizare, producţiile de grâu estimate sunt mari în majoritatea statelor din centrul, estul şi nordul UE, precum Germania, Marea Britanie, România, Danemarca şi Polonia. De asemenea, în ceea ce priveşte porumbul, „producţia medie este cu cel puţin 25% peste media ultimilor cinci ani în România, Ungaria şi Bulgaria”, dar „în România, Ungaria, Bulgaria şi Croaţia, dezvoltarea culturilor nu a fost optimă, urmare a vremii mult mai răcoroase decât în mod obişnuit, cu efecte negative asupra rizomilor, a frunzelor şi a acumulării de biomasă”.
Situaţia a fost benefică şi pentru producătorii agricoli care au pariat anul acesta epe culturile de rapiţă. „În cazul rapiţei a fost un an excelent pentru producătorii din Germania şi Polonia, unde producţia estimată este printre cele mai mari din baza noastră de date. De asemenea, a fost un sezon foarte bun şi pentru producătorii din Marea Britanie şi Franţa, unde producţia este peste media ultimilor cinci ani. Producţii mari, comparativ cu medie ultimilor cinci ani au fost estimate şi pentru România, Danemarca şi Ungaria”.
Totodată, s-au raportat producţii record de floarea soarelui, România fiind printre principalele motoare de creştere. „Se aşteaptă producţii mari de floarea soarelui în Franţa, Italia şi statele din estul Europei. (…) În Ungaria, producţia prognozată este cea mai mare din ultimii 20 de ani. Se aşteaptă producţii similare în Franţa, Italia, Romînia, Bulgaria şi Grecia”.
Producţia de cereale a UE în anul agricol 2014 – 2015 este estimată la 304,6 milioane de tone, în creştere cu aproximativ 1% faţă de anul anterior, conform unor estimări ale Directoratului General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG Agri) din cadrul CE.
Din datele Ministerului Agriculturii, România a produs anul acesta în jur de 7,3 miliaone de tone de grâu. De asemenea, ne aflăm pe poziţia a doua în Europa la producţia de porumb, cu peste 11 milioane de tone, după Franţa, care are o producţie de 17 milioane tone, dar pe o suprafaţă cultivată mai mică, de numai 1,7 milioane de hectare.
Cea mai bună performanţă pentru România este însă la producţia de floarea soarelui, unde am devansat Franţa, liderul european, cu un total de aproximativ 2,1 milioane de tone.