Record istoric în asigurări. Vânzările au crescut în doi ani mai repede decât în întreg deceniul anterior. An cu mari surprize pentru 7 milioane de șoferi obligați să cumpere RCA

Piața asigurărilor din România aproape că s-a dublat între 2021 și 2023 și a atins un nivel istoric, după ce în toată perioada 2011-2021 a stagnat undeva în jurul valorii de 2 miliarde de euro în Prime Brute Subscrise (PBS), arată date preliminare de piață consultate de Economica.net.
Ion Dobreanu - mar, 21 feb. 2023, 22:08
Record istoric în asigurări. Vânzările au crescut în doi ani mai repede decât în întreg deceniul anterior. An cu mari surprize pentru 7 milioane de șoferi obligați să cumpere RCA

Firmele de asigurare înregistrate în România și supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară au subscris, în 2022, prime brute de peste 16,5 miliarde de lei, arată datele preliminare de piață consultate de Economica. Dacă luăm în considerare vânzările realizate de sucursalele directe ale societăților străine (firme de asigurare care vând în România în baza sistemelor FOS și FOE, fiind supravegheate din alte state ale UE), calculele noastre arată că valoarea PBS a sărit bine de 18 miliarde de lei, adică peste 3,6 miliarde de euro, sau, de departe, cea mai mare valoare a vânzărilor din istoria acestei piețe.

Conform estimărilor bazate pe datele publice aferente primelor nouă luni din 2022, vânzările realizate de sucursalele firmelor străine depășiseră 1,1 miliarde de lei, adică spre 11% din totalul pieței la momentul septembrie 2022. Prin extrapolare, am calculat că, la finalul anului trecut, sucursalele au vândut de aproximativ 1,8 miliarde de lei.

Principalii doi jucători din această zonă sunt Metropolitan Life- jucător de dimensiuni mari pe piața asigurărilor de viață, care a activat o lungă perioadă cu o societate înregistrată în România însă a preferat ulterior să își mute toate afacerile din Europa în Irlanda și Axeria Iard (jucător francez, intrat abia în decembrie 2021, exclusiv pe piața RCA).

Defalcat pe categorii, s-au vândut asigurări de viață de circa 2,6 miliarde de lei și asigurări generale de aproape 14 miliarde de lei, doar de către societățile înregistrate în România.

Citește AICI despre explozia vânzărilor înregistrate de sucursalele directe ale firmelor străine și despre evoluția celui mai nou jucător cu cotă importantă pe RCA. Ce șoferi sunt vizați, cu prețuri semnificativ sub medie?

Piața a fost pe profit oficial, după ani de zile

O veste bună pentru firmele de asigurare, nu neapărat și pentru clienți având în vedere că această evoluție se datorează în primul rând creșterii prețurilor, este faptul că rata combinată a revenit sub 100% după destul de lungă perioadă și că a fost sub acest nivel chiar și pe RCA, lucru care nu se mai întâmplase de cel puțin 10 ani. În termeni mai simpli, aceasta înseamnă că societățile de asigurare au fost profitabile. Pe întreg sectorul de asigurări generale, rata combinată a fost de sub 96%, potrivit estimărilor, iar acest lucru înseamnă că la fiecare 100 de lei încasați, firmele de asigurare au rămas cu un profit de patru lei. Rata combinată reprezintă raportul dintre suma daunelor și cheltuielilor firmelor de asigurare și Primele Brute Subscrise (PBS). În mod logic, cu cât rata combinată e mai mică, cu atât „ieșirile”, adică suma dintre daune și cheltuieli de asministrare și vânzări, sunt mai mici decât „intrările”, adică valoarea PBS.

Tradițional, mai ales în cazul RCA și CASCO, rata combinată era peste 100, ceea ce înseamnă pierderi. Între 2011 și 2021, inclusiv, rata combinată pe RCA a fost constant peste 115% și chiar 120%, ceea ce însemna că la fiecare 100 de lei încasați, piața pierdea între 15 și 20 de lei, situație cauzată în principal de marii jucător de RCA, obișnuiți să vândă la prețuri foarte mici și să plătească mai puțin corect.

Cum arată topul RCA

Trei jucători de pe piața RCA au încheiat anul 2022 cu cote de piață de peste 20% sau în apropiere, arată calculele Economica bazate pe datele oficiale la 9 luni din 2022 și pe cifre de vânzări pentru ultima parte a anului trecut, culese de la mai mulți brokeri de asigurare. Mai precis, conform calculelor noastre, Euroins controlează în jur de 31-32% din piață, în timp ce Groupama a urcat masiv, spre 21%, iar Allianz Țiriac spre 20%.

De remarcat ar mai fi, conform calculelor noastre, evoluția Axeria Iard, societatea franceză intrată prin sucursală directă, deci supravegheată din Franța, care a ajuns la o cotă de peste 6% într-un singur an. Restul jucătorilor, cu excepția Generali, stau undeva între 5 și 7%. Intrat în toamna anului trecut pe piață, cel mai nou jucător din domeniu, HDInsurance, o firmă grecească înregistrată în Cipru, are încă o cotă nesemnificativă, conform estimărilor noastre.

Acest tablou, cu trei jucători care au cote de piață de două cifre și încă cinci care vin cu ponderi notabile, nu a mai putut fi văzut de cel puțin opt ani, iar un clasament în care trei jucători să aibă 20% sau mai mult probabil că nu existat niciodată în zona RCA.

De remarcat și că 2022 a fost anul cu cele mai drastice schimbări în comparație cu precedentul, inclusiv la nivelul clasamentului RCA. În primul rând, mai ales ca rezultat al majorării tarifelor, probabil că Primele Brute Subscrise (PBS) au depășit 8 miliarde de lei, de la sub 6 miliarde de lei în 2021.

De asemenea, cota Euroins a scăzut, conform estimărilor noastre, pe fondul avansului altor societăți. Menționăm că, la final de 2021, în ciuda faptului că City Insurance a dominat copios piața practicând prețuri care nu îi permiteau să achite daune până în momentul când ASF i-a ridicat licența, Euroins controla peste 35% din piață, conform datelor oficiale. Aceasta înseamnă că ponderea sa în vânzările RCA a scăzut cu circa 3-4 puncte procentuale. Evoluțiile cu adevărat spectaculoase sunt, însă, în cazurile Groupama, care la final de 2021 avea o cotă de puțin peste 9% iar la final de 2022 a avut cu siguranță peste 20%, și Allianz Țiriac, care a urcat de la 12,62% tot spre 20%.

VEZI aici schimbările legislative majore care au avut loc în 2022. Cum poți să scapi de cea mai urât formular RCA, cum se rezolvă prima parte a daunei în câteva minute sau cum cumperi RCA mai ieftin  

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...