Record istoric la Prima Casă: 600 dosare pe zi. Angajaţii lucrează şi în vacanţa de 1 iunie

25 05. 2017
1405413880_acquistare_prima_casa_o1_10759600

Chiar dacă autorităţile au un plan pe cinci ani cu privire la Prima Casă, românii par că se înghesui să-şi cumpere locuinţe. Fondul de Garantare înregistrează zilnic 600 de noi dosare la programul Prima Casă, un record istoric, asta după ce în urmă cu săptămâni ritmul era de 500 de cereri pe zi. 

“Ne luăm angajamentul de a derula în continuare cu profesionalism programul Prima Casă, astfel ca principalele sale avantaje – gradul mare de accesibilitate și simplitatea procedurilor de acordare – să rămână în continuare trăsăturile definitorii, care au făcut din Prima Casă un program atât de apreciat și de iubit de români”, spune Dumitru Nancu, președinte, director general FNGCIMM. 

Pentru a răspunde nevoilor clienților noștri și pentru a accelera fluxul operațional de acordare a garanțiilor, conducerea FNGCIMM a decis implementarea următoarelor măsuri:

  1. Extinderea programului normal de lucru al echipelor operationale, pe o perioadă de timp suficientă pentru a asigura un flux mai rapid de analiză;
  2. Menținerea programului normal de lucru în perioada de mini-vacanță, din perioada 1-5 iunie, inclusiv în zilele de week-end (3-4 iunie 2017);
  3. Suplimentarea în continuare, a numărului de angajați pe măsura nevoilor etapelor procesului de analiză.

Prima Casă, strategie pe cinci ani

Spre sfârşitul anului trecut, Guvernul a aprobat Strategia Programului „Prima casă” pe cinci ani, care prevede garanţii totale de 10 miliarde de lei, dar şi revizuirea strategiei la doi ani de la adoptarea acesteia.

De asemenea, programul Prima Casă a suferit şi o modificare pentru acest an. Astfel, procentul de garantare a creditului de către stat va fi corelat cu vechimea şi rezistenţa imobilului, după cum urmează: pentru locuinţele mai noi sau consolidate în ultimii cinci ani, nivelul garantării este menţinut la 50%, iar pentru restul locuinţelor, procentul de garantare coboară la 40%.

Plafonul de garanţii acordat pentru fiecare dintre cei cinci ani, a fost stabilit după cum urmează: pentru 2017, se va aloca un plafon anual de garanţii în valoare de 2,5 miliarde de lei şi de circa 2 miliarde de lei pentru anii 2018, 2019 şi 2020. Pentru ultimul an, 2021, plafonul garanţiilor scade la 1,5 miliarde de lei.

CITEŞTE ŞI Câte dintre creditele Prima Casă au ajuns neperformante. Finanţele nu recuperează nici 10% din garanţiile plătite